Zeci de romi vor „pensii de ghetou” de la statul german

de LM 0

rromi

Zeci de persoane de etnie romă au venit la sediul Casei Județene de Pensii Gorj pentru a depune solicitări în vederea acordării unei pensii speciale de către statul german. Este vorba de cetățenii români care au fost deportați în timpul regimului național-socialist din Germania în lagăre, unde au desfășurat diferite activități. 45 de persoane au solicitat acordarea pensiei speciale, însă 30 de solicitări au fost respinse de reprezentanții Casei Județene de Pensii. „Statul german a hotărât ca toate persoanele care au fost supuse unor persecuții să beneficieze de o pensie specială, am înțeles că la ei se numește «pensie de ghetou» și de care  ar putea să beneficieze și persoanele de la noi din țară, în speță romii. Pentru a beneficia de aceasta, una dintre piesele de rezistență de la dosarul pe care trebuie să îl depună romii în Germania este tocmai documentul prin care casele de pensii din România le recunosc acestor persoane calitatea de beneficiar al Legii 189/2000. Dacă noi nu recunoaștem calitatea, statul german nu le acordă această pensie care ar fi substanțială”, a menționat Oana Talău, director al Casei Județene de Pensii Gorj.

 

Romii vin cu martori născuți după zeci de ani de la război

Solicitanții care nu pot prezenta documente din care să reiasă faptul că au fost deportaţi pot aduce martori. „Proba cu martori este o modalitate prin care se poate recunoaște această calitate, dar, având în vedere că perioada este destul de depărtată, foarte puțini martori mai există, iar cetățenii vin cu orice fel de martori. Avem situații în care vin cu martori născuți chiar în anii 70 sau 80, dar normele de aplicare a legii spun că martorii trebuie să fi trăit în perioada respectivă și să cunoască în mod direct situația“, spune Oana Talău.

Pensia acordată de statul german se ridică la câteva sute de euro lunar.

În județul nostru există 279 de persoane care primesc lunar indemnizații reparatorii pentru că au fost deportate și tratate inuman în perioada anilor 1940-1945.

ALIN PETRE

Distribuie articolul