Vila din Tismana în care a creat Coșbuc, scoasă la vânzare

de LM 0

tismana1

Fosta vilă „Sfetea“ din Tismana, în prezent Vila „Ursu“, în care marele poet George Cobuc și-a petrecut numeroase vacanțe și a creat multe dintre poeziile sale consacrate, este scoasă la vânzare de către actualii proprietari, Radu Ciobanu, președintele ANTREC Gorj, este unul dintre aceștia. El spune că activitatea nu este rentabilă: „Noi dorim să vindem vila și am dat anunțuri, dar nu s-a concretizat nimic. Avem motivele noastre pentru care vrem să scoatem vila la vânzare. Activitatea este mai mult sezonieră și nu prea merge“.

Radu Ciobanu spune că Mitropolia Olteniei nu s-a arătat interesată de cumpărarea vilei: „Nu aș putea să spun nimic în privința achiziționării de către Mitropolie. Din câte știu, nu este niciun semnal din partea dânșilor“.

tismana2

Vila este construită în anul 1902

Casa este construită la începutul secolului al XX-lea de către meșteri italieni, dar nu face parte din lista monumentelor istorice. „Este vila în care George Coșbuc a creat opere de mare valoare din literatura românească. Avea rude la Tismana, pentru că Sfetea, cumnatul lui, era căsătorit cu cineva din zonă. Nu este monument istoric. Este o clădire veche, construită în anul 1902 de către arhitecți și meșteri italieni“, a mai precizat Radu Ciobanu.

tismana3

Locul preferat de poetul Coşbuc

Poetul George Coşbuc s-a îndrăgostit de Tismana, dar şi de oamenii acestui loc. Își petrecea vacanţele la vila ridicată de cumnatul său, nu departe de renumita mănăstire. Poetul venea în fiecare vară, împreună cu familia, pentru a se relaxa în zona care-i oferea un cadru natural prielnic inspiraţiei.

În prietenoasa vale a Tismanei şi-a găsit clipe de linişte pentru nopţile de craţie, aerul proaspăt şi apa îmbietoare a zilelor toride din verile primelor decenii ale veacului, dar aici a început şi durerea nefericii sale. (…) Îndrăgostindu-se de aceste meleaguri şi de oamenii lor cu mândrie şi entuziasm a scris: «Fericită eşti tu, Oltenie, ţară a Basarabilor, între toate ţările locuite de români»“, arăta profesorul Ion Mocioi, în lucrarea „Coşbuc la Tismana“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul