Veteran de război, cinstit de camarazii săi

de LM 0

veteran-razboi

Locotenent-colonel în retragere Aurelian Calotă, jandarm veteran de război, în vârstă de 91 de ani, a fost vizitat înainte de Paște de colegii lui din cadrul Jandarmeriei Gorj, în frunte cu comandantul Florin Popescu. Nonagenarul trăiește în comuna Dănești.

 

„Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști, o delegație de cadre formată din comanda unității, ofițeri și subofițeri s-au deplasat în localitatea Tîrculești, județul Gorj, la domiciliul veteranului de război, lt. col. (retragere) Calotă Aurelian – veteran jandarm, ocazie cu care au fost înmânate produse tradiționale specifice sărbătorilor și fotografii realizate la evenimentele publice la care acesta a fost invitat și a participat“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu” Gorj.

 

A fugit de acasă ca să devină soldat

Atunci când avea puţin peste 17 ani, Aurelian Calotă a fugit de acasă la Timişoara ca să devină soldat. „Am fugit de acasă când aveam 17 ani şi ceva, pentru că tata nu mă lăsa să merg în armată. Eu doar asta visam! Am plecat cu nişte tineri din sat de aici şi am ajuns la Timişoara. Acolo era armată. Eram un copil, dar am ştiut că asta vreau. Tata nu a vrut să mă lase, el fusese primar al comunei Brătuia şi spunea că doar săracii merg în armată! Eu aveam situaţie acasă, de aia nu mă lăsa să plec”, a povestit jandarmul veteran de război.

 

Rănit la picior în timpul războiului

În timpul cât a fost militar, şi-a continuat studiile şi a absolvit şi un liceu.  Ca să poată să rămână în armată, a susţinut admiterea la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Drăgăşani, promoţia 1943-1944, apoi a plecat pe front, pentru că a dorit să-şi ajute ţara. A fost împuşcat în picior. „Am plecat la război, pe front, pentru că am vrut. Ne-au trimis pe front, da, am văzut orori, am tras ca să ne apărăm. La un moment dat, m-au împuşcat în picior şi m-au trimis acasă. Am venit acasă, la Brătuia, rănit. Am avut noroc atunci“, îşi aminteşte veteranul de război A lucrat ani de zile în cadrul Jandarmeriei şi când s-au făcut restructurări, s-a angajat la baza de aprovizionare din municipiul Târgu-Jiu, unde a fost contabil.

ALIN PETRE

Distribuie articolul