USR Gorj strânge semnături pentru BUGETAREA PARTICIPATIVĂ

de LM 0


Radu Miruță nu renunță la ideea bugetului participativ.

Joi, într-o conferință de presă, liderul USR Gorj a anunțat că strânge semnături pentru a-i convinge pe aleșii locali să accepte să aloce 1% din bugetul Primăriei Târgu Jiu pentru 3 proiecte venite de la cetățeni.

„Bugetarea participativă înseamnă propunerea unor investiții de către oameni, dar tot consilierii vor decide dacă se fac sau nu”, a precizat Miruță, în replică la acuzația liderului ALDE Eduard Lădaru că s-ar încălca principiul democrației reprezentative.

„Am propus această idee, dar nimeni nu a apucat-o cum trebuie și a rămas în pom, motiv pentru care USR Gorj a considerat că poate utiliza ultima variantă prevăzută de lege, demararea unei inițiative cetățenești pentru ca pe masa CL să ajungă o astfel de propunere. Am făcut proiectul, l-am depus la secretariatul Primăriei și am început strângerea de semnături, astfel încât inițiativa să ajungă pe masa consilierilor locali care s-o aprobe sau să nu o aprobe. Cu toții ar trebui să plătim taxe și impozite, mulți dintre noi le și plătim, banii ajung la bugetul Primăriei care face unele lucruri sau nu le face cu acești bani. Am auzit că printr-o astfel de bugetare participativă, s-ar încălca principiile democrației, adică ei sunt deja aleși și dacă au luat votul cetățenilor, de ce nu-i lăsăm noi să aleagă pentru acei cetățeni ? Acest lucru este neadevărat pentru că bugetarea participativă înseamnă propunerea de proiecte din partea cetățenilor care apoi sunt aprobate de CL și aparatul Primăriei, adică tot cei aleși, pot spune dacă propunerile sunt eligibile sau nu, din punct de vedere al unui regulament”, a explicat Miruță.

Radu Miruță speră ca și liberalii să cupleze la ideea sa, mai ales dacă vor fi obținute 5-6000 de semnături.

Pentru târgujienii care sunt de acord cu bugetul participativ, va fi amplasat un cort în centrul orașului unde vor putea semna. Conform legii, 5% dintre locuitorii orașului din drept de vot ar trebui să fie de acord cu această inițiativă.

Miruță consideră că este de bun simț ca 1% din bugetul Primăriei Târgu Jiu să fie alocat pentru 3 proiecte venite de la cetățeni.

Distribuie articolul