Un mare actor român, în straie preoţeşti, la Turburea

de LM 0

cunce-(2)

Cunoscutul act actorul Ovidiu Cuncea, de la Teatrul Naţional din Bucureşti, care este și diacon, a participat, sâmbăta trecută, la o slujbă religioasă susținută la biserica din comuna Turburea, alături de părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Sfânta Liturghie a precedat cea de-a XII-a ediţie a Congresului Tinerilor Creștini Ortodocşi din Mitropolia Olteniei, care s-a desfășurat, la Castelul Roşianu din localitatea Poiana. Actorul Ovidiu Cuncea a moderat activitățile care au avut loc în cadrul Congresului.

cunce3

Procesiune până la Castelul Roșianu

La eveniment au participat prof. Silvia Cârţu, preşedinta Asociaţiei „Părinţi pentru copii – Oltenia”, reprezentanți ai autorităților locale și județene Gorj și ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj. După Sfânta Liturghie, cele aproximativ 200 de persoane au mers în procesiune până la Castelul Roșianu, unde s-au desfășurat mai multe activități adresate tinerilor, reprezentând grupuri de cateheză din Mitropolia Olteniei. Tinerii au discutat pe marginea temei din acest an, „Educaţia creştină a tinerilor în familie, şcoală şi societate”. Un mesaj pentru aceștia a avut și prof. Silvia Cârțu, preşedinta Asociaţiei „Părinţi pentru copii – Oltenia”. „Este o onoare să mă aflu în mijlocul dumneavoastră, pentru că, iată, avem prilejul ca împreună să-L descoperim pe Dumnezeu. Dumnezeul nostru creștin este Dumnezeul iubirii, al iubirii care stabilește echilibrul între oameni, între om și natură, între om, societate și stat. Dumnezeul nostru creștin este bunătatea, bucuria, prietenia, responsabilitatea, cumințenia. Dumnezeul nostru astăzi ne-a adus împreună ca să putem face dovada unor sentimente ce țin de morală, de simțul religios și de spiritualizare”, a spus prof. Silvia Cârțu.

Programul a fost încheiat de prezentarea mai multor momente artistice de către Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, ansamblul folcloric al tinerilor din Târgu-Cărbuneşti şi de alţi invitaţi prezenți la eveniment.

cunce-(1)

Mitropolitul Olteniei a spus că devine o tradiție ca această manifestare să aibă loc la Poiana: „Anul acesta se face o tradiție aici, la Poiana, în jurul acestei biserici, unde tinerii din județele Mitropoliei Olteniei vin ca, împreună cu noi, să ne rugăm și să aducem mulțumire celui Atotputernic pentru toate binefacerile care se revarsă asupra noastră, cele știute și cele neștiute. Este un prilej deosebit ca în această zi să ne revedem și să ne împărtășim cunoștințele, ideile, și să plecăm de aici mai bogați, pentru viața noastră de zi cu zi. Întotdeauna începem această întrunire cu Sfânta Liturghie, pentru că jertfa supremă pe care noi o aducem lui Dumnezeu în Duhul Sfânt și prin mijlocirea Mântuitorului Iisus Hristos către Tatăl este lucrul deosebit de important și cel mai de valoare de sub cer”.

ALIN PETRE

Distribuie articolul