TVR acuză: Un cartel de televiziuni a luat drepturile pentru Liga I! Cere ajutorul Consiliului Concurenței

de LM 0


Acuzații grave din partea televiziunii publice în legătură cu drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I, dar și ale altor competiții. Postul public vorbește de un presupus “cartel” al televiziunilor, din cauza căruia TVR nu a mai luat competiții sportive importante, informează paginademedia.ro.

Subiectul “cartelurilor” a fost discutat chiar în Consiliul de Administrație, vineri, unde s-a prezentat o adresă ce urmează să fie trimisă către Consiliul Concurenței. Din informațiile Paginademedia.ro, la capitolul Informări, spre finalul ședinței care a durat opt ore, s-a adus în discuție că TVR va transmite către Consiliul Concurenței o adresă „referitoare la cartelizarea unor televiziuni comerciale şi pierderea drepturilor de televizare a unor competiţii sportive de către SRTv”.

„În document a fost subliniat faptul că TVR porneşte din start cu şanse minime în fiecare negociere de achiziţie de drepturi TV – drepturile de difuzare ale competiţiilor interne de fotbal, Liga 1, sezoanele 2014 – 2018, de exemplu, fiind achiziţionate de un cartel format din televiziuni comerciale”, potrivit informării privind ședința de vineri, obținută de Paginademedia.ro.

Postul public nu menționează exact despre ce “cartel” este vorba.

În perioada 2014 – 2018 (despre care vorbește TVR), dar și în prezent, drepturile de televizare pentru Liga I au fost împărțite între posturile Look TV, Digi Sport și Telekom Sport. Începând din sezonul 2019, drepturile de difuzare pentru Liga I au fost cesionate de LPF către compania EAD, pentru 28 de milioane de euro (pe sezon), fără TVA. Posturile de sport au cumpărat, mai departe, meciurile, de la EAD.

TVR 1 a difuzat ultima dată meciuri din Liga I în urmă cu cinci ani. La vremea respectivă, postul public a cumpărat un meci pe etapă de la firma care avea drepturile – Intel Sky Broadcast (companie controlată de Arpad Paszkany).

Ce spune EAD? “EAD nu are nicio legătură cu televiziunile comerciale. EAD este o entitate privată, care operează pe piața massmedia, pe piața drepturilor de difuzare, pe piața de publicitate din România. Nu cred că i-a împiedicat nimeni pe cei de la TVR să se ducă și să oferteze drepturile pentru Liga I, direct la Liga Profesionistă de Fotbal, care sunt deținătorii drepturilor”, a declarat Orlando Nicoară, managerul EAD.

Orlando Nicoară a punctat că, în cazul altor competiții sportive, TVR a făcut oferte: “TVR a licitat și a pierdut meciurile echipei naționale de fotbal, precum și drepturile pentru Campionatul European, în condițiile în care, în mod normal, principala preocupare a TVR, în ceea ce privește drepturile sportive, ar trebui să fie achiziționarea drepturilor echipei Naționale (ținând cont că sunt post public)”.

Pe postul public nu se mai văd nici meciurile naționalei “mari” a României. Partidele din calificările pentru Campionatul European din 2020, dar și meciurile Campionatului European de anul viitor au fost cumpărate de Pro TV. Tot la Pro TV se vor vedea și meciurile din preliminariile Campionatului Mondial din 2022.

Liga Campionilor nu se mai vede la Televiziunea Română, din 2014, după un contract cu probleme. TVR era autoarea celei mai mari oferte făcute vreodată de o televiziune din România pentru această competiție. În mandatul de președinte al lui Alexandru Sassu (până recent producător general al TVR, în prezent tot angajat al TVR), postul public cumpăra Liga Campionilor pentru nu mai puțin de 35 de milioane de euro! Contractul uriaș, încheiat pentru sezoanele 2009-2012, a “suflat” meciurile de la Pro TV, dar a creat mari probleme financiare postului public.

Ultimele competiții mari difuzate de TVR au fost Mondialul de anul trecut și Campionatele Europene Under 21 din Italia.

Distribuie articolul