Trăiește de aproape 40 de ani cu sicriul în prispa casei

de LM 0

saulesti1

O bătrână în vârstă de 99 de ani, din comuna Săulești, trăiește de aproape 40 de ani cu tronul în prispa casei. Femeia locuiește într-o casă veche de aproximativ 200 de ani, în care a trăit și tatăl ei. Căsuța este din bârne și chirpici, iar pe jos este pământ bătătorit. Soba este una veche, care nu se mai găsește în casele obișnuite. Femeia este foarte săracă. Un pat, o măsuță și câteva rafturi, cam acesta este tot mobilierul din căsuța bătrânei, care nu este racordată la energie electrică.

„Aștept moartea să vină, dar nu mai vine. Nu mai văd și nu mai aud. Ce rost are să mai trăiesc. Nu mă gândeam că o să ajung eu așa, în halul ăsta“, spune bătrâna.

sicriu

„De aia nu mai mor, că am tronul făcut“

Tronul se află în prispa casei și este acoperit cu folie, pentru a fi protejat. „Tronul îl am demult, de când trăia Gheorghe. El l-a făcut. E gol. De aia nu mai mor, că am tronul făcut. Ce să facem… A stat la scuteală. Cred că mai este bun“, mai povestește bătrâna.

saulesti

Îngrijită de câteva vecine

Femeia care este pe cale să ajungă la 100 de ani de viață este îngrijită la câteva vecine. Are câțiva nepoți, dar nu au grijă de ea. „O muri și îi trebuie. Îi duc mâncare. Îi cumpăr pâine. Nu are pe nimeni. De când i-a murit soțul, îl ține în prispă. De 30 de ani de când a murit bărbatul, trăiește. Cosciugul este bun. Casa este vechie de 200 de ani. A trăit și tatăl ei în ea. Are niște nepoți, copiii surorii, dar nu au grijă de ea“, ne spune Anghelina Văduva, de 72 de ani, vecină cu bătrâna.

 

Beneficiază de ajutor social

Constantin Rucsanda Drăghici, primarul comunei Săulești, spune că s-a ocupat ca bătrâna să aibă o viață mai ușoară: „Am cunoscut-o pe tanti Lenuța în urmă cu 12 ani, când am preluat funcția. Am căutat să găsesc o posibilitate să-i fac bătrânețea mai ușoară și i-am întocmit un dosar de ajutor social. De atunci, o femeie care beneficiază de ajutorul social se îngrijește de ea, îi sparge lemne, face curățenie și mâncare. I-am reparat soba și în fiecare an îi ducem lemne“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul