Toni Greblă, achitat la Înalta Curte de Casație și Justiție

de LM 0


Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, vineri, achitarea fostului judecător constituțional Toni Greblă în dosarul de corupție deschis de DNA împotriva lui. Și ceilalți patru inculpați din dosar au fost achitați. Decizia magistraților nu este definitivă.

Magistraţii instanţei supreme au pronunțat, vineri, decizia în dosarul în care fostul senator PSD şi judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă, este acuzat că a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină bunuri şi servicii pentru a-l ajuta să obţină contracte în domeniile energie şi transport fier vechi, promiţându-i că intervine la funcţionari publici din companii de stat, ministere, autorităţi publice centrale şi locale.

La termenul din 27 martie, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Toni Greblă la închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii..

Fostul judecător CCR Toni Greblă a fost trimis în judecată în 9 septembrie 2015.

Procurorii au arătat, în actul de inculpare, că, în perioada 2010-2015, Toni Greblă, care a deţinut succesiv funcţia de senator şi judecător la CCR, ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină foloase necuvenite constând în asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro şi folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă.

De asemenea, au notat procurorii DNA, în octombrie 2012, acesta ar fi fost susţinut în campania electorală cu lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale în valoare de 9.000 de lei.

În schimb, Greblă i-ar fi promis finului său Bîrcină că va interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bîrcină să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale.

În acelaşi dosar, sunt judecaţi şi omul de afaceri Ion Bîrcină, Mihai Prundianu, administrator al unei firme, Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi.

Distribuie articolul