Termocentralele pe cărbune duduie. România importă energie

de LM 0

România a importat luni energie electrică, ca urmare a faptului că producătorii interni nu au putut asigura cantităţile necesare. Cu toate că nu a fost un consum ridicat, similar celui din luna ianuarie, de peste 10.000 de MW, ţara noastră a fost obligată să suplimenteze cererea internă. Este vorba de cantităţi de câteva sute de megawaţi, în funcţie de intervalul orar. La importuri s-a recurs luni dimineaţă, când energia produsă era de 8.600 de MW şi consumul de peste 9.100.

 

Importuri din Ucraina, Ungaria şi Serbia

Diferenţa a fost acoperită de importuri din Ucraina, Ungaria şi Serbia. Cea mai mare cerere de energie a fost pe 10 ianuarie, când consumul s-a apropiat de 9.800 de megawaţi. Termocentralele pe cărbune asigură aproape o treime din necesar în continuare, respectiv peste 30%, cu 2.600 de MW. Majoritatea producţiei de energie pe cărbune este asigurată de către Complexul Energetic Oltenia, urmat de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, gaze, eoliene, fotovoltaice şi biomasă.

 

Culmea: Hidroelectrica poate să uzineze mai multă apă!

S-a apelat din nou la importuri cu toate că Hidroelectrica poate să uzineze, până la sfârşitul actualului sezon rece, mai multă apă din lacuri decât era prevăzut iniţial, potrivit unei HG a Guvernului Sorin Grindeanu, care modifică o HG din noiembrie 2016, dată de guvernul Dacian Cioloş. Din cauza gerului, Hidroelectrica a fost nevoită să uzineze mai multă apă decât era prevăzut iniţial. O Hotărâre de Guvern mai veche limita consumul de apă. Noua HG reglementează depăşirea consumurilor.

 

Lacuri goale în martie

Conform noii HG, gradul de umplere a fost modificat astfel: în noiembrie 2016 – ianuarie 2017, rămân aceleaşi valori. În schimb, în februarie şi martie se ajustează la 20,4%, respectiv 16,5%. Practic, la sfârşitul lunii martie, lacurile vor fi aproape goale. Aceasta nu ar fi însă o problemă, pentru că se vor reumple la loc, în scurt timp. „Vin dezgheţul şi topirea zăpezilor şi lacurile se umplu la loc, nu e nicio problemă. Acum, imperios necesar este să se acopere consumul-record al României, iar Hidroelectrica o poate face, fără probleme, dacă este lăsată“, preciza recent Remus Borza, administrator judiciar, timp de patru ani (2012-2016), al companiei.

Greul în această iarnă, în care în luna ianuarie a fost ger extrem, a fost dus de termocentralele pe cărbune din Oltenia şi de Hidroelectrica. Ambele companii au rezistat, deşi au funcţionat zi şi noapte.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul