Târg cu produse tradiţionale la Târgu-Jiu

de LM 0

targ-mesteri-populari-(1)

Târgul Meșterilor Populari din Oltenia și-a deschis porțile. Zeci de meșteri populari din toate județele Olteniei au venit la Târgu-Jiu pentru a-și prezenta și valorifica creațiile.

 

Program special

„Este cea de-a opta ediţie a Târgului Meşterilor Populari Oltenia, care se distinge de Târgul Naţional al Meşterilor Populari din luna august. Aceasta este o ediţie la care participă 24 de meşteri din toate judeţele Olteniei. Avem şi un invitat special din Bucureşti care este, de asemenea, un invitat tradiţional. Este vorba de Mircea Crăciun, care comercializează podoabe şi port ţigănesc. Toţi cei care în aceste zile, când sunt şi Zilele Municipiului Târgu-Jiu, se vor plimba pe strada Victoria din Târgu-Jiu, vor avea posibilitatea să achiziţioneze pentru ei şi pentru cei dragi, obiecte de artă populară din zona Olteniei, începând de la ceramică şi continuând cu obiecte de port popular, cu podoabe, obiecte din lemn, diverse confecţii din arta ţesutului şi cusutului. Este o manifestare organizată de noi, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj şi al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Ne aflăm în Anul Brâncuşi în Gorj, aşa că toate evenimentele sunt incluse într-un program special”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

 

A venit pentru prima dată la Târgu-Jiu

Miron Cernătescu, din Râmnicu Vâlcea, fost profesor de muzică, a venit pentru prima dată la târgul meșterilor populari de la Târgu-Jiu. Acesta confecționează naiuri, iar soția sa, ucenică a marelui pictor Corneliu Baba, realizează picturi. Miron Cernătescu a descoperit o modalitate inovativă de a confecționa naiurile. „Lucrez de peste 38 de ani și sunt pentru prima dată la evenimentul de la Târgu-Jiu. Am naiuri de toate mărimile, care pot imita păsărelele, diferite efecte sonore, naiuri de o octavă, o decimă, două octave, trei octave. Le confecționez din diferite materiale. Am adus naiuri făcute din trestie de bambus, care este material tradițional și salcâm. Naiurile acestea sunt deosebite de naiurile folosite de naiști deoarece am eliminat ceara din acordaj, pentru că nu este cel mai bun material din cauză că își modifică volumul de la o temperatură la alte și se dezacordează în permanență. Eu am făcut un cilindru elastic, care o dată acordat nu se mai dezacordează. Sunt ca niște pastile din lemn sau materiale elastice și se introduce în tubul naiului. L-am făcut utilizabil pe toate meridianele globului. Naiul cu ceară este preluat de la turci și nu este naiul nostru tradițional. Picturile sunt realizate de soția mea. A terminat Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, la clasa lui Corneliu Baba“, a povestit Miron Cernătescu.

Un alt artist popular de renume a venit la Târgul Meșterilor din Oltenia pentru a-și expune creațiile. Este vorba de Gheorghe Ciuncau, din Tismana, care realizează adevărate podoabe ale portului popular. Acesta le oferă iubitorilor de tradiții diferite veşminte populare, pe care le realizează în atelierul său din satul Gornovița.

 

Manifestare în cadrul Zilelor Municipiului

Manifestarea se desfășoară în cadrul Zilelor Municipiului Târgu-Jiu care se desfășoară în această săptămână. „Avem speranţa că această tradiţie se va păstra peste ani, iar meşterii populari care vin la Târgu-Jiu, în preajma sărbătoririi Zilelor Municipiului Târgu-Jiu, dar şi cu alte ocazii, vor veni cu cele mai valoroase lucrări pe care le pot expune. Am speranţa că vor reuşi să valorifice multe dintre aceste lucrări. Pentru că ne aflăm la începutul unei întregi serii de manifestări dedicate Zilelor Municipiului Târgu-Jiu, nu-mi rămâne decât să-mi arăt speranţa că toate aceste acţiuni vor reprezenta o reuşită. Le doresc meşterilor populari să aibă mult succes şi să vândă multe produse”, a spus Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Județean Gorj.

ALIN PETRE

Distribuie articolul