Surupăceanu face, la Târgu-Jiu, prima bursă privată de gaze

de LM 0

Fostul deputat Mugurel Surupăceanu va crea, la Târgu-Jiu, prima bursă privată de gaze din România. Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei a emis licență la mijlocul acestei luni pentru una dintre firmele fostului deputat, cea prin intermediului căreia acesta va derula afacerea respectivă.

Condițiile impuse de prevederile legale pentru crearea unei astfel de burse sunt extrem de stricte, firma care se implică într-o astfel de afacere fiind obligată să aibă un capital de cel puțin 1 milion de euro. Până acum, gazele erau tranzacționate în România doar prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, care are peste 100 de acționari, companii românești și străine, precum și diverse bănci.

Bursa pe care Surupăceanu vrea să o creeze la Târgu-Jiu va funcționa sub forma unei platforme de intermediere a contractelor de vânzare și cumpărare a gazelor. Aici ar urma să lucreze specialiști în domeniu, iar impozitele și taxele pe care le va plăti firma fostului deputat vor ajunge la bugetul municipiului Târgu-Jiu.

Platforma de tranzacționare ar urma să devină funcțională în circa două luni. Până atunci este în dezbatere publică regulamentul de funcționare, fiecare viitor participant la bursă putând să își spună punctul de vedere cu privire la modul în care se vor desfășura tranzacțiile.

Firma prin intermediul căreia fostul deputat va înființa bursa respectivă este Qia Energy. Aceasta a reușit să își crească cifra de afaceri de cca 200 de ori în câțiva ani, de la 160.000 lei în anul 2012 la peste 32.000.000 lei în anul 2017. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, profitul firmei a fost anul trecut de circa 1 milion de euro, adică exact capitalul de care avea nevoie pentru demararea procedurilor de înființare a bursei de gaze.

Distribuie articolul