Stropitoarea de două miliarde nu face faţă! Spaţiile verzi din Târgu-Jiu, udate tot cu furtunul

de LM 0

irigatii1

Sistemul de irigaţii din centrul municipiului Târgu-Jiu, care a costat municipalitatea peste două miliarde şi jumătate de lei vechi, nu face faţă caniculei. De câteva zile, centrul oraşului este împânzit de furtunuri cu care se udă spaţiile verzi.

 

irigatii3

Există o explicaţie!

În urmă cu un an s-a luat decizia instalării unui astfel de sistem automatizat pentru a uda spaţiile verzi din municipiu, în ideea că se mai face un pas în direcţia modernizării oraşului. Gazonul este însă udat în continuare cu furtunul mutat de colo-colo de angajaţii municipalităţii.

Explicaţia reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu este searbădă: „Pe lângă instalaţia de irigare care este funcţională, sunt folosite şi furtunurile pentru a asigura plantelor umiditatea necesară pentru această perioadă cu temperaturi caniculare”. Cu alte cuvinte, instalaţia nu face faţă exact atunci când este nevoie de ea: pe timp de caniculă!

irigatii6

„Udarea manuală, total neadecvată”

Iată cum se justifica nevoia unei astfel de investiţii în referatul de aprobare a studiului de fezabilitate pentru implementarea acestui sistem: „Ţinând cont de importanţa deosebită pe care zona centrală din municipiul Târgu-Jiu o are, situaţia actuală de udare manuală la furtun a zonelor verzi este total neadecvată atât din punct de vedere al costurilor pe care le generează, cât şi din punct de vedere estetic (petele de culoare datorită udării neuniforme, plantele rupte de furtun şi muncitorii care udă manual). Sistemul de irigaţie automatizat propus este o combinaţie complexă de tubulatură PEHD pentru transportul apei, electrovane, componente electrice şi aspersoare, destinat să aducă aportul zilnic de apă necesar supravieţuirii şi dezvoltării corespunzătoare a plantelor în condiţiile climatice locale. Sistemul de comandă al sistemului de irigaţii stochează programul şi generează impulsuri electrice de deschidere şi închidere a electrovanelor, conform programului memorat pentru fiecare electrovană în parte”.

(A.D.)

Distribuie articolul