STEA pentru cel mai important SAVANT al Gorjului

de LM 0


Savantul gorjean Ion Popescu Voitești are, începând de vineri, stea pe Aleea Celebrităților din Târgu Jiu.

Celebrul geolog s-a născut la 18 noiembrie 1876 în satul Voitești, al comunei Bălănești. Este autorul unei serii importante de lucrări științifice și a descoperit zăcăminte importante de petrol și sare. În anul 1919, a fost numit profesor titular la Universitatea din Cluj şi director al Muzeului de Geologie şi Paleontologie. A condus Institutul Geologic al României.

Istoricul Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean și primarul Târgu Jiului, Marcel Romanescu, au evocat personalitatea savantului gorjean. „O nouă stea a nemuririii instalată în centrul municipiului Târgu Jiu ca un moment de recunoștiință pentru cel mai important savant al acestui meleag. Născut în același an cu Constantin Brâncuși, a intrat și el în legendă grație activității științifice depuse de-a lungul anilor”, a spus Nichifor. „A pus bazele Academiei de Științe și a susținut peste 140 de comunicări la congrese de geologie în țară și în străinătate. Avem prin urmare datoria morală de a-i cinsti memoria pentru întreaga activitate pe care acesta a avut-o de-a lungul vieții”, a spus și Romanescu.

Pe Aleea Celebrităților din Târgu-Jiu, alături de Ion Popescu Voitești, au stele: Arethia Tătărescu, Elvira Godeanu, Francisc Milescu, Tudor Vladimirescu, Tudor Arghezi, Constantin Brâncuși și Ecaterina Teodoroiu.

Viceprimarul Adrian Tudor a anunțat că și o stradă din Târgu Jiu va purta numele faimosului geolog din Bălănești. Sâmbătă, la casa natală din Voitești, a avut loc și un simpozion conform primarului Ovidiu Pungan.

Distribuie articolul