Sindicatele din CEO cred că pot împiedica prin proteste disponibilizările masive

de LM 0

miting

Sindicatele afiliate Federaţiei „Univers” ameninţă conducerea Complexului Energetic Oltenia cu acţiuni de protest, după ce au fost anunţate 5.000 de disponibilizări în următorii ani. Potrivit unui comunicat de presă, liderii organizaţiei sindicale amintite nu sunt de acord cu strategia de reorganizare a activităţii miniere propusă de administraţia Complexului Energetic Oltenia şi nici cu planul de concediere colectivă a 5.000 de salariaţi până la începutul anului 2020. Conform sindicatelor, se va apela la „orice formă de protest” pentru a împiedica implementarea planurilor respective. Una din variantele la care ar putea apela liderii de sindicat este greva generală, pentru a schimba din optica asupra eficientizării a actualei conduceri a Complexului Energetic Oltenia.

 

Ce vrea CEO în următorii ani

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a prezentat miercuri sindicatelor planul de eficientizare şi planul de disponibilizare de personal. Acesta are în vedere reducerea cheltuielilor, în contextul în care societatea a înregistrat pierderi cumulate în ultimii doi ani în valoare totală de 1.655 milioane lei şi un profit pe primul trimestru al anului 2016 în valoare de 144 milioane lei. „Este imperios necesar ca aceste pierderi să fie recuperate în perioada următoare, pentru ca această companie să rămână în piaţă şi să fie eficientă. Se au în vedere o serie de măsuri: strategia activităţii miniere pentru perioada 2016-2030, strategie ce are ca obiectiv scăderea costului de producţie pe tona de cărbune şi realizarea a 2,4 miliarde lei economii în perioada 2016-2020, luându-se în calcul o cota de energie anuală aproape constantă şi închiderea unor capacităţi ca urmare a epuizării rezervelor de lignit, a lipsei de desfacere pentru carierele captive sau a costurilor mari de exploatare; planul de eficientizare, reorganizare şi restructurare a companiei pentru perioada 2016-2020, plan care a fost avizat de Consiliul de Supraveghere al companiei; planul de disponibilizări pentru perioada 2016-2017, începând cu 01.07.2016, ce cuprinde 2.000 de disponibilizaţi programaţi în acest an, din care 1.067 persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019 (în prezent societatea are un număr de 15.168 salariaţi); acest plan a fost de asemenea avizat de Consiliul de Supraveghere”, conform CEO.

vlcsnap-2015-02-06-00h48m11s27

Căldăruşe: „Ne vom opune programului de restructurare”

Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, a declarat că nu este de acord cu programul pe care îl doreşte administraţia: „Sub nicio formă liderii de sindicat din SMEO nu vor fi de acord cu programul pe care îl doreşte administraţia. Se dovedeşte că aceşti domni-doamne sunt nişte aventurieri. Să nu confunde oamenii cu altceva. Vreau să le transmit oamenilor să stea liniştiţi, că ne vom opune programului de restructurare. Vom face tot ce putem să îl împiedicăm. Există o comisie mixtă. Este o dorinţă de-a lor aceasta. Nu vom semna niciun act adiţional. A fost o întâlnire în care s-a prezentat un punct de vedere. Cei de la FNME s-au reîntors după întâlnire să ia lumină. După 20 de minute au revenit. Eu eram în colţul clădirii şi au fost surprinşi când m-au văzut. Nu ai un punct de vedere în timpul întâlnirii şi apoi te întorci… Ei au înţelegeri cu administraţia. Credeam că iau lumină doar de la Mănăstirea Dealu Mare, dar iau şi de la sediul CEO. Dacă ne aducem aminte ce promisiuni făcea în 2012 domnul Condescu, Fondului Proprietatea. Ca să rămână cu Pandurii, promitea că se va rămâne cu 8.000 de salariaţi. Păi, deja există deficit de personal. Supunem oamenii la accidente dacă se pune în aplicare acest program”, a declarat Căldăruşe.

 

Pîrvulescu respinge disponibilizările

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, respinge orice plan de disponibilizare de personal. Pîrvulescu susţine că doar o mie de oameni sunt pensionabili până în 2019. „Nu vom semna niciodată ceva prin care salariaţii vor pleca fără protecţie socială. Căldăruşe a fost inventat de Ciurel acum doi ani. El poate să spună orice. SMEO încearcă să stea la suprafaţă cât or mai sta. Ei au divizat salariaţii. Dacă oamenii nu vor fi uniţi şi nu vor acţiona unitar, atunci administraţia va face orice. Marin Condescu e de ani de zile pe linie moartă. Căldăruşe să vorbească de mine, de Mitrescu, nu de cei care sunt preşedinţi de onoare. Până în 31 decembrie 2019 sunt pensionabili o mie de oameni. Restul nu ar avea niciun fel de protecţie. Am fost 70 de mii şi nu a fost scandal când s-a plecat. Guvernanţii vor trece şi peste mine şi peste toţi. Planul poate fi împiedicat prin reacţia salariaţilor. Salariaţii ar trebui să se deştepte pentru a acţiona unitar”, a spus Pîrvulescu.

 

Statul încurajează „băieţii deştepţi”

Liderul FNME a mai spus că statul încurajează „băieţii deştepţi” şi nu adoptă politici care să ţină CEO în piaţă: „Între dorinţă şi realizare e diferenţă mare. Nu ştiu cum se va putea face acest program de disponibilizări. Din cei 2.000 de oameni, poate numai 400 au protecţie, restul ce fac? Statul stă nepăsător la ceea ce se întâmplă cu producătorii de energie clasici. Eu cred că nu se pot realiza aceste disponibilizări sau dacă se încearcă să se realizeze, va fi o explozie socială în Oltenia, pentru că nu e atât de simplu să dai afară mii de oameni. Dacă sunt persoane pensionabile, le dă statul român, pe perioada în care nu beneficiază de ordonanţa 36? Statul a făcut praf ţara asta. Şi vorbesc de Guvern, care a trecut, care este şi care va fi. Salariaţii nu vor accepta să plece fără protecţie socială. Nu se va rezolva situaţia, nici dacă plecăm toţi, atâta timp cât statul român continuă să încurajeze băieţii deştepţi”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, preşedintele FNME.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul