Sfaturi pentru îngrijirea mâinilor iarna

de LM 0

15139316_884784021657293_1282247280_n

În lunile de iarnă, vântul şi frigul pot provoca daune pielii mâinilor, mai ales dacă nu acordaţi atenţie acestui aspect. Pielea uscată nu este o afecţiune gravă dar poate provoca disconfort mai ales când este afectată pielea mâinilor. Există numeroase moduri în care vă puteţi îngriji mâinile uscate în timpul sezonului rece.

 

Purtaţi mănuşi. Chiar dacă pare o soluţie extremă, mulţi oameni aleg să nu poarte mănuşi atunci când vremea de afară este urâtă (nu este vorba doar de temperaturile scăzute, dar mai ales de zilele în care vântul bate cu putere). Mănuşile sunt esenţiale pentru protejarea pielii fragile a mâinilor,  purtaţi mănuşi chiar şi atunci când nu staţi prea mult în aer liber.

 

Înlocuiți săpunul cu gel dezinfectant. Atunci când anotimpul rece îşi face apariţia, înlocuiți săpunurile convenţionale cu geluri pentru spălarea mâinilor. Săpunurile convenţionale pot să reducă şi mai mult umiditatea din piele, de aceea este recomandat să utilizaţi gelurile dezinfectante care au în compoziţie agenţi de hidratare. În plus, evitaţi spălarea frecventă a mâinilor. Dacă nu agreaţi gelurile antibacteriene, folosiţi un săpun cu glicerină, aloe vera sau ulei de măsline. După ce va spălaţi pe mâini, uscaţi-le prin tamponare cu un prosop dintr-un material moale şi ungeti-le cu ulei pentru bebeluşi sau chiar ulei pentru masaj.

 

Hidrataţi-va corespunzător. Un pahar cu apă plată poate părea ultimul lucru de care aveţi nevoie în timpul sezonului rece, dar iarna este momentul când aveţi cea mai mare nevoie de apă. Apa menţine corpul hidratat şi contrabalansează efectul aerului uscat din interior (iarna, aerul este mai uscat în casă, din cauza surselor de căldură utilizate pentru încălzirea căminului). Consumaţi o cantitate adecvată de apă pe tot parcursul zilei pentru a va hidrata pielea, inclusiv cea de pe mâini.

 

Folosiți umidificator de interior pentru a menţine o umiditate normală în aerul din casa dumneavoastră. Va fi necesar să păstraţi în limite normale umiditatea pielii cu ajutorul umidificatorului, care nu doar că va îmbunătăţi sănătatea mâinilor dumneavoastră, ci va păstra şi umiditatea membranelor mucoaselor, micşorându-se riscul apariţiei răcelilor şi gripei.

 

Folosiţi creme hidratante. Cremele hidratante sunt esenţiale pentru îngrijirea pielii mâinilor pe tot parcursul anului. Iarna, acţiunea lor de hidratare devine şi mai importantă. În afară de aplicarea regulată a cremelor, luaţi în considerare efectuarea unui tratament intensiv de hidratare a mâinilor.  Pe timp de iarnă sunt recomandate cremele care conţin dimeticonă şi lanolină. Acidul lactic şi ureea pot ajuta la calmarea pielii foarte uscate, iar acidul hialuronic contribuie la menţinerea umidităţii în piele. Pe lângă cremele hidratante pe care le folosiţi în mod normal, puteţi utiliza şi vaselină pentru tratarea pielii uscate a mâinilor. După ce aplicaţi crema pe mâini, puneţi deasupra mănuşi de bumbac pentru menţinerea umidităţii pielii. Evitaţi produsele care conţin alfa-hidroxi, acizi care se găsesc în mod special în cremele anti-îmbătrânire, dar şi loţiunile astringente, pentru a nu înrăutăţi uscăciunea pielii.

15129871_884784011657294_1668096357_n

Manichiură de întreţinere. Nimic nu se compară cu un tratament pentru mâini, la domiciliu. Tratamentul poate include manichiură realizată în patru etape:

  • pilirea sau tăierea unghiilor la aceeaşi lungime;
  • curăţarea vârfurilor unghiilor cu rigurozitate – înmuiaţi unghiile în suc proaspăt de lămâie sau frecaţi unghiile cu suc de lămâie pentru o albire naturală;
  • hidratarea mâinilor, acordând o atenţie deosebită cuticulelor;
  • încheiaţi operaţiunea, oferindu-le unghiilor luciu prin polizare. Aplicaţi un strat de lac protector.

 

Consumați de ulei de pește. Suplimentele de acizi graşi Omega 3 pot calma şi ameliora problemele pielii uscate. Uleiul de pește ajută la menţinerea sănătăţii pielii, dar şi a părului şi unghiilor. Luaţi în considerare utilizarea de capsule cu ulei de peşte pe timp de iarnă, dar numai după ce aveţi acordul medicului.

 

Folosiţi apă călduţă, nu fierbinte, atunci când va spălaţi mâinile. Apa fierbinte reduce umiditatea din pielea mâinilor, agravând uscăciunea acestora. Durata duşului sau băii calde nu trebuie să depăşească 15 minute.

 

Limitaţi expunerea mâinilor la produse de curăţenie. Pentru a preveni uscarea pielii mâinilor, încercaţi să evitaţi pe cât posibil să vă expuneţi mâinile la soluţiile pentru curăţenia casei. Folosiţi mănuşi impermeabile atunci când utilizaţi soluţii de uz casnic sau manipulaţi produse alimentare acide, cum ar fi portocale, grapefruit, roşii şi lămâi. Aceleaşi măsuri ar trebui să le luaţi şi când va ocupaţi de grădinărit.

Distribuie articolul