Ședință ca la CAP despre cai, opere brâncușiene și multă aroganță

de LM 0

Ședința Consiliului Local Târgu Jiu este, de departe, principalul eveniment al acestei luni, având în vedere recentul scandal iscat de autoritățile locale în ceea ce privește propunerile absurde de protecție a operelor lui Constantin Brâncuși, dar și ignoranța cu care Primăria Târgu Jiu a tratat o problemă tot mai gravă, cea a cailor lăsați liberi pe străzi, problemă care a dus deja la decesul unei persoane.

Ședința de luni a debutat în forță, o parte a consilierilor cerând eliminarea punctului 40, alocat proiectului de hotărâre privind protejarea operelor lui Constantin Brâncuși. Motivul este unul simplu – în proiectul respectiv s-a strecurat un referat al Centrului Brâncuși prin care se propune, nici mai mult nici mai puțin, impunerea unui perimetru de doi metri în jurul operelor, fapt care ar duce, practic, la imposibilitatea de a mai avea acces pe Aleea Scaunelor, interzicerea trecerii pe sub Poarta Sărutului și ar limita numărul și așa destul de scăzut de turiști.

 

Pasti ar vrea ca Centrul Brâncuși să dea soluții pentru creșterea numărului de turiști

Ședința a fost prezidată de Cristian Toader Pasti care, la un moment dat, a cerut ca Centrul Brâncuși să vină cu soluții pentru creșterea numărului de turiști. ”…Pentru luna cealaltă să veniți cu o strategie de dezvoltare a turismului în municipiul Târgu Jiu coordonată de domnul viceprimar Adi Tudor să fim și noi, cum sa spun, în cunoștință de cauză despre ce faceți dumneavoastră să mărim numărul de turiști, pentru că ne-a depășit inclusiv Vasluiul…”. I s-a reamintit imediat că centrul nu se ocupă cu așa ceva, existând o altă entitate, extrem de controversată și ea, special creată în acest sens de către Primăria Târgu Jiu.

De aici lucrurile s-au inflamat destul de tare, nemulțumirile consilierilor opoziției referindu-se la referatul Centrului Brâncuși, document ce propune delimitarea unui perimetru absurd în jurul operelor de la Târgu Jiu. Referatul a fost criticat dur și de jurnalistul Narcis Daju care a propus ca în hotărârea de consiliu să fie inclusă și o prevedere legată de sancțiuni drastice care să fie aplicate de acum înainte polițiștilor locali ”în situația în care nu sunt în stare să păzească o amprentă de un metru pătrat la sol, așa cum ne-au dovedit-o în repetate rânduri în ultimul timp.” Și jurnalistul a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi pentru a putea fi dezbătut public.

Cu aroganța caracteristică, însă, consilierii PSD au refuzat retragerea proiectului și l-au votat, urmând doar ca măsurile propuse de către Centrul Brâncuși pentru protejarea operelor, măsuri ce ar urma să fie trimise la Ministerul Culturii, să fie supuse votului în următoarele ședințe ale consiliului local.

 

Turiștii nu mai au voie să atingă operele lui Brâncuși

Conform noii hotărâri a consiliului local, este interzisă atingerea operelor lui Constantin Brâncuși. Totodată, pe Aleea Scaunelor este interzis accesul Bicicliștilor, a persoanelor însoțite de animale şi a celor care se deplasează cu role, skateboard-uri şi a vehiculelor cu sau fără motor, în afară de cele care se ocupă de salubrizare.

 

Amenzi de până la 2.500 de lei

Amenda pentru cei care încalcă prevederile acestei hotărâri este între 500 şi 2.500 de lei. Poliţia Locală va pune în aplicare prevederile actului aprobat de consilierii locali. În ultimul an poliţiştii locali au aplicat 70 de amenzi în Parcul Central din Târgu Jiu. Hotărârea Consiliului Local a fost însă modificată, iar cuantumul amenzilor mărit. De asemenea, în premieră a fost stabilit ca turiştii să nu poate atinge sub nicio formă operele din piatră sau bronz din Parcul Coloanei Fără Sfârşit sau din Parcul Central. Este vorba de Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana Fără Sfârşit. Poliţia a deschis două dosare penale pentru distrugere, după ce două fete şi-au scrijelit numele pe modulul de bază al Coloanei Fără Sfârşit.

 

Cine-i vinovat că-s cai pe străzi?

Al doilea punct care a creat efervescență în ședința de consiliu a fost cel referitor la problema cailor care se plimbă liberi pe străzile municipiului Târgu Jiu. Au fost găsiți imediat vinovații. Atât în comunicatul trimis de IPJ Gorj, cât și conform reprezentanților DSV, lucrurile ar sta cât se poate de clar: ”trebuie vorbit cu cetățenii de etnie romă”. Excepție de la regulă a făcut doar consilierul Mihai Gherghe care a vrut să știe neapărat ce măsuri a luat Marcel Romanescu pe vremea când era subprefect. „Aș vrea să-l întreb pe domnul Romanescu în calitatea de subprefect pe care a avut-o, soluțiile pe care le-a avut în perioada acea pentru problema cailor pentru că nu este o problemă actuală.” Problema, într-adevăr, foarte veche n-a fost rezolvată până acum de administrația PSD care conduce municipiul de 17 ani.

De altfel, Primăria Târgu Jiu nu s-a obosit să ia vreo măsură în acest sens nici măcar după ce un tânăr de 32 de ani a murit într-un accident de circulație în care a lovit doi cai. La sfârșitul săptămânii trecute mai multe animale au fost fotografiate de cetățeni ai orașului plimbându-se liniștite, la lăsarea serii, printre mașini, în apropierea sediului Complexului Energetic Oltenia.

După împunsături și manifestări arogante, consilierii au hotărât să majoreze taxa de recuperare a animalelor ce vor fi ridicate de pe străzi, taxă care acum este în valoare de numai 100 de lei, aceasta urmând a crește de 10 ori. În acest fel proprietarii nu se vor mai duce să-și recupereze animalele urmând ca acestea să fie valorificate de autorități. Majorarea taxei trebuie pusă în discuție publică, urmând a fi supusă votului, cel mai probabil, luna viitoare. Până atunci, însă, lucrurile par să nu se schimbe.

După ședință rămâne, însă, imaginea unui grup de consilieri locali aroganți, cu comportament de proprietari de oraș, ce nu par interesați de problemele comunității, ci mai mult de felul în care pot pune mai ușor cizma pe gâtul adversarilor din opoziție. Fie că este vorba de operele lui Constantin Brâncuși a căror soartă este incertă, fie că este vorba de viețile cetățenilor municipiului, comportamentul unora dintre cei ce administrează orașul rămâne neschimbat și îngrijorător de indiferent.

Distribuie articolul