Scandal uriaş la Gorj. Face PSD explozie înainte de alegeri?

de LM 0

psd

Modificarea pe ultima sută de metri a listelor PSD Gorj a transformat partidul într-o minge de foc care poate să facă şi alte victime, nu doar cei excluşi de pe listă. Victimele deciziei lui Liviu Dragnea, liderul PSD, sunt Ion Călinoiu şi Ion Ciocea. Cu toate că ambii sunt în aceeaşi oală, reacţiile celor doi sunt total diferite. Preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, e lipsit de reacţii, în aşteptarea unei schimbări în bine sau în speranţa că i se va oferi o alternativă viabilă, în timp ce Ion Ciocea, primarul din Bustuchin, este furibund la adresa colegilor de partid şi a primarului Florin Cârciumaru.

 

Candidatura lui Cârciumaru, contestată

Candidatura liderului PSD Gorj, Florin Cârciumaru, la alegerile parlamentare ar putea fi contestată. Edilul din Târgu-Jiu l-a înlocuit pe Ion Călinoiu pe prima poziţie la Senat, pe listele PSD Gorj. Decizia a aparţinut conducerii centrale a PSD, în frunte cu Liviu Dragnea. Acesta din urmă a declarat că Ion Călinoiu a fost retras de pe lista de la Senat, ca urmare a problemelor pe care le are cu justiţia. Mai mulţi primari din PSD Gorj sunt extrem de nemulţumiţi în urma modificării listelor de la Gorj şi vor să conteste candidatura lui Florin Cârciumaru, pe motiv că primarul nu şi-a depus oficial un dosar de candidat, potrivit statutului.

Aşa a vrut Cârciumaru. Călinoiu nu are hotărâre definitivă. Aşa trebuie să plece şi Dragnea, că el are definitivă. Ar trebuit să plece toţi din PSD care au probleme. Mie îmi spun că mai am un dosar pe la APIA. Cârciumaru are el ce îşi pune în plan şi a rezolvat. L-a făcut pe colegul său cel mai bun cu care mergea cu el an de an la mare. Eu nu făceam aşa: îmi depuneam mandatul şi nu îl schimbam pe Călinoiu…Eu nu mai pot să stau în acest partid. Acest om, Cârciumaru, trebuie să îşi depună demisia şi să vină o conducere nouă”, a spus primarul din Bustuchin.

Edilul din Slivileşti, Sorin Bucurescu, a declarat, la rândul său, că nu se va implica în campania electorală, dacă primarii nu vor avea un reprezentant în Parlament. Şi Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele, este şocat de decizia organizaţiei centrale şi susţine că nu se aştepta la o astfel de întorsătură. Ţuilă a mai fost însă şocat şi la alte decizii ale partidului, însă a mers în alegeri tot cum îşi propusese cu mult timp înainte.

 

Ciocea trage cu tunul în PSD

Ion Ciocea, fostul candidat al PSD Gorj pe poziţia a doua la Camera Deputaţilor, exclus de pe listă de liderul social-democrat Liviu Dragnea, ar negocia cu alte partide. Vizat ar fi USR, care nu este bine conturat la nivelul judeţului Gorj. Lui Ciocea nu îi vine să creadă că Florin Cârciumaru nu a avut reacţie la decizia luată de şefii social-democraţi şi l-a preferat pe deputatul Mihai Weber, care, în ultimele săptămâni, a executat un lobby intens pe lângă liderii centralii ai PSD şi a reuşit să îşi impună punctul de vedere, deşi se afla pe locul al cincilea. Florin Cârciumaru nu se aştepta la un scandal uriaş în partid şi să îi fie cerută demisia şi a încercat să mai liniştească apele, însă doar pentru Ion Călinoiu: „Consider că listele nu sunt definitive. Nu vom depune candidaturile până nu avem noi discuții cu Dragnea. Eu sper să revină în cazul lui Călinoiu. Problemele juridice nu-l împiedică să candideze”, a declarat Florin Cârciumaru, preşedintele PSD Gorj.

 

Weber se aştepta…

Deputatul Mihai Weber, cel care i-a luat locul lui Ciocea pe lista de la Camera Deputaţilor, a declarat că se aştepta ca listele de la parlamentare să fie modificate: „Modificările de pe listele PSD Gorj la parlamentare sunt unele corecte, iar Liviu Dragnea, președintele PSD, a urmărit să înlăture candidații cu probleme penale și de integritate, iar cei care se poziționează pe locuri eligibile, printre care și el, vor avea șansa să formeze un altfel de Parlament. Mă așteptam ca listele să fie modificate, iar eu să fiu pus pe un loc eligibil de către liderii PSD de la centru. Mi-am făcut până acum datoria în Parlamentul României și consider că merit să am șansa unui nou mandat de deputat”, a declarat Mihai Weber, despre care Ciocea a avut numai cuvinte „grele” de spus, inclusiv că l-a purtat de mână prin sate pentru a-l scoate deputat, pentru că nu îl cunoştea nimeni.

Ciocea a mai declarat că Florin Cârciumaru l-ar fi întrebat dacă va aduce bani la partid, în cazul în care va fi pus pe un loc eligibil, iar primarul din Bustuchin a răspuns că nu are de unde. Acesta ar fi fost motivul pentru care Weber a fost preferat în locul său, crede Ciocea.

 

Cârciumaru se vede senator?

Deşi Cârciumaru a declarat că îşi doreşte o revenire a lui Călinoiu pe locul I la Senat, la nivel local se discută despre varianta ca şeful PSD să rămână senator şi să nu îi cedeze locul lui Claudiu Manta, al doilea pe listă. De asemenea, ar urma să fie selectat un candidat tânăr pentru Primăria Târgu-Jiu. De altfel, Liviu Dragnea a transmis public faptul că primarii de pe listele de candidaţi vor rămâne parlamentari. În timp ce unii pesedişti susţin că Florin Cârciumaru şi-a îngropat prietenul de partid, respectiv pe Ion Călinoiu, alţii afirmă că în politică nu există prietenii.

 

Şarapatin pune degetul pe rană şi răsuceşte

Elvira Şarapatin, preşedinta organizaţiei de femei, aflată pe locul 4 pe lista de deputaţi, a completat tabloul zilei cu o declaraţie care spune mult despre situaţia din PSD. Şarapatin aştepta să fie numită pe un eligibil, având în vedere politica partidului de a promova femei în Parlament. „Sunt în spatele unor oameni care nu spun nimic, nu au dat nimic şi nu dau nimic acestui partid“, a declarat Şarapatin.

MĂDĂLINA TUDOR

Distribuie articolul