Scandal pe centură. S-a pus în faţa excavatorului!

de Admin 0

Un proprietar care deține un teren pe traseul variantei ocolitoare a municipiului Târgu Jiu a blocat miercuri dimineaţă lucrările, după ce s-a pus în faţa utilajelor, și nu le-a permis muncitorilor să lucreze. Ion Dodescu susține că nu a fost despăgubit și nu a vrut să lase utilajele pe terenul său până când nu primește banii. „Nu e posibil ca în statul român poliția să permită lucrări ilegale pe proprietatea unui cetățean. Nu am furat terenul. Am muncit ca să-l pot cumpăra. Unde sunt banii mei?“, a spus proprietarul nemulțumit.

La fața locului a sosit și Poliția, pentru a calma spiritele. Ion Dodescu le-a spus polițiștilor că este victima unui abuz, pentru că el nu a fost despăgubit. În cele din urmă, proprietarul a mers la sediul IPJ Gorj pentru a clarifica situația. Lucrările au fost sistate în zonă.

„Vin și mă amenință cu plângeri penale“

Ilie Dodescu deține un teren de 20.000 de metri pătrați. Acesta spune că nu a fost informat nici măcar cu privire la suma pe care trebuie s-o primească: „Nu știu despre ce sumă este vorba, nu știu ce evaluări s-au făcut și ce proiect există. Pur și simplu pătrund mai rău decât staliniștii peste noi, deși există legi, Constituție, care le interzic să pătrundă până la o justă și prealabilă despăgubire. Cu toate acestea, vin și mă amenință cu plângeri penale că mă opun. Eu mă opun la săvârșirea unor fapte ilegale din partea lor. Statul român este pe picior de egalitate cu cetățeanul. Nu poate să-i ia proprietatea până când nu-i plătești”.

 

„Lucrările stagnează pe penalitățile noastre”

Sorin Grușea, reprezentantul firmei care execută lucrările de relocări electrice, spune că riscă să achite penalități de întârziere: „La începerea lucrărilor de săpătură, am avut surpriza să vedem din nou proprietarul care ne-a blocat, motivând că nu este finalizată procedura de expropriere, deși documentele spun altceva. Lucrările stagnează pe penalitățile noastre. Aveam un contract cu CEZ, care ne va calcula penalități în cazul unor întârzieri“.

„Am venit cu executorul și ne-a pus în posesie“

Cristi Tudor, reprezentantul Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu, a explicat că banii sunt consemnați în dreptul proprietarului, dar nu îi poate încasa până când nu se va face dezmembrarea terenului: „Conform Legii 255, procedurile merg în paralel. Decizia de expropriere a fost emisă în anul 2014, iar terenurile au intrat în patrimoniul statului odată cu intabularea culoarului de expropriere, realizată de OCPI Gorj. S-a făcut această punere în posesie, conform legii. Acest proprietar nu ne-a permis intrarea pe teren. A mai avut o executare silită pe care a câștigat-o în instanță pe un viciu de procedură. S-a refăcut această executare și a fost aprobată de instanță. În decembrie 2016 am venit cu executorul și ne-a pus în posesie. Dumnealui nu permite accesul angajaților companiei“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul