Sabia lui Tudor Vladimirescu a ajuns sub escortă la Târgu-Jiu

de LM 0

sabie-(1)

Sabia care i-a aparținut lui Tudor Vladimirescu poate fi văzută, până duminică, la Muzeul Județean de Istorie. Aceasta a fost scoasă pentru prima dată din colecția Muzeului Național de Istorie și transportată la Târgu-Jiu în condiții speciale, cu mașina de valori. Expoziția a fost deschisă luni dimineață, în prezența autorităților locale. Sabia se află într-o sală special amenajată de la parterul Muzeului Județean de Istorie, alături de alte documente și costume specifice pandurilor și perioadei respective.

sabie-(2)

„Trăim un moment istoric”

„Mă bucur alături de cetățenii din orașul Târgu-Jiu și din toată Oltenia pentru că trăim un moment istoric și avem ocazia ca după 195 de ani să vedem sabia lui Tudor Vladimirescu, la noi acasă, la Târgu-Jiu. Prezența sabiei la Târgu-Jiu a stârnit un interes foarte mare în toată Oltenia și orașul nostru va avea o prezența masivă a vizitatorilor, având în vedere programul educațional „Școala Altfel“. Am primit multe telefoane din partea primarilor privind vizitarea acestei vestigii. Îmi doresc ca de acum încolo, administrația orașului Târgu-Jiu să organizeze o astfel de expoziție din cinci în cinci ani, pentru că este important ca tineretul și copiii să cunoască istoria“, a spus primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.

Ciprian Florescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a precizat că aducerea sabiei lui Tudor Vladimirescu la Târgu-Jiu poate să reprezinte începutul unor evenimente similare: „Un astfel de eveniment ar putea să stea la baza organizării altora similare care să reprezinte un obiectiv de atracție pentru cei care vor să viziteze municipiul Târgu-Jiu“.

sabie-(3)

„Sabia lui Tudor Vladimirescu este un simbol“

La deschiderea expoziției a fost prezent și Gheorghe Paraschivu, prefectul județului Gorj. „Sabia lui Tudor Vladimirescu este un simbol, în primul rând, iar un popor trebuie să aibă simboluri. Sabia lui Tudor Vladimirescu este un obiectiv care trebuie să trezească în noi anumite sentimente. Mă bucur că sabia se află la Târgu-Jiu și va fi extrem de vizitată“, a spus prefectul de Gorj.

sabie-(4)

Sabia i-a fost dăruită de către țarul Rusiei

Florin Georgescu, muzeograf la Muzeul Național de Istorie, a făcut o prezentare a sabiei care i-a fost dăruită lui Tudor Vladimirescu de către țarul Rusiei: „Sabia este pentru prima dată la Târgu-Jiu, cu prilejul împlinirii a 610 ani de atestare documentară a orașului Târgu-Jiu. Sabia datează din anii 1761-1762. A fost dăruită lui Tudor Vladimirescu de către de țarul Rusiei, pentru participarea între 1806 și 1812 la Războiul Ruso-Turc. Pe sabie este inscripționat numele lui Tudor Vladimirescu în litere chirile, iar pe revers sunt trecute o serie de caractere orientale, sabia fiind realizată într-un atelier din Imperiul Otoman, probabil la Damasc. Este de categoria Tezaur. Are o semnificație artistică, pe lângă cea istorică, pentru că mânerul este deosebit de decorat. Sabia rămâne la Târgu-Jiu timp de o săptămână și va fi deschisă spre vizitare până duminică după-amiaza. A fost folosită de Tudor Vladimirescu și la Revoluția din 1821. Nu a mai fost scoasă până acum din Muzeul Național de Istorie. La sfârșitul lui 2014, începutul lui 2015, Muzeul Național de Istorie a organizat o expoziție cu arme din patrimoniul propriu. Muzeul Național de Istorie este deschis pentru încheierea de parteneriate“.

Taxa de intrare la expoziția în care se află sabia lui Tudor Vladimirescu costă 8 lei, la care se mai adaugă 1,5 lei pentru a vizita tot Muzeul Județean de Istorie.

sabie-(6)

Vor să aducă la Târgu-Jiu operele lui Brâncuși

Primarul Florin Cârciumaru a precizat că își dorește ca  la Târgu-Jiu să fie aduse lucrările lui Constantin Brâncuși: „Ne-am gândit ca la Târgu-Jiu să fie aduse unele dintre operele lui Constantin Brâncuși. Cred că acest lucru se va întâmpla, daca va prinde viață viitorul Muzeu Național „Constantin  Brâncuși“. Este nevoie ca prin demersurile care vor fi făcute să aducem la Târgu-Jiu lucrări nu doar din România, ci și din lume“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul