Romanescu vrea iluminat public pe LED-uri în Târgu Jiu. „Consumul ar scădea cu 30%”

de LM 0


Marcel Romanescu vrea iluminat public pe LED-uri în Târgu Jiu. „Ar scădea cu 30% consumul la nivel de municipiu”, a explicat primarul Târgu Jiului, în această dimineață, într-o conferință de presă susținută alături de directorul tehnic Marius Ionescu.

Autoritățile speră să obțină fonduri europene, pe Programul Operațional Regional. Asta deși, la nivelul Olteniei, sunt alocate numai 10 milioane de euro pentru orașele care vor iluminat modern. „Sunt două aspecte pe care vrem să le atacăm în perioada următoare. La unul avem termen 18 februarie pentru întocmirea documentației în vederea înlocuirii actualului sistem de iluminat public cu un sistem de corpuri de iluminat pe LED-uri care presupun o scădere cu 30 % a consumului la nivel de municipiu. Este o problemă reală pe care vrem s-o rezolvăm prin depunerea acestui proiect. Sunt alocate 10 milioane de euro și este o competiție la care sunt prinse toate orașele din sud-vestul Olteniei și acea sumă va fi repartizată în funcția de punctajul care se va calcula. Cu un proiect de 4 milioane de euro, asta ar însemna ca tot ceea ce înseamnă iluminat public pe tronsonul Translocului să se poată realiza”, a spus Romanescu.

Primăria Târgu-Jiu plătește 1,5-1,6 milioane de lei, anual, pe curentul electric consumat. Dacă s-ar introduce iluminat pe LED-uri, factura ar scădea cu 30% iar economia ar putea fi folosită pentru extinderea rețelei de energie electrică, a mai spus Marius Ionescu. Ultima lucrare de anvergură, de modernizare a iluminatului public din Târgu Jiu, s-a făcut în urmă cu 10 ani.

Marcel Romanescu mai are un obiectiv: realizarea unui parc fotovoltaic. Pentru asta, speră să se deschidă o nouă axă de finanțare. Marius Ionescu a precizat că municipalitatea a mai făcut un proiect, în urmă 6 ani, iar terenul de 20 de hectare, pe care să fie amplasate panourile, este și acum liber de sarcini.

Distribuie articolul