Revoltător! România a ajuns să importe energie şi când stau eolienele!

de LM 0

curent

Sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie susţin că actualul Guvern doreşte să îngroape pur şi simplu producătorii clasici de energie electrică, precum Complexul Energetic Oltenia. Potrivit Sindicatului Liber Liber EMC Roşia, România a ajuns să importe curent şi când centralele eoliene nu produc şi este preferat curentul electric din import. În tot acest timp, sindicaliştii susţin că una din cele mai performante termocentrale din regiune, respectiv Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, este cu toate grupurile electrocentrale oprite.

 

„Importăm energie electrică precum importăm roșii”

Liderii de sindicat cer guvernului să explice de ce se importă energie electrică şi la ce preţ, considerând că la Rovinari se produce mult mai ieftin, decât preţul de import. „Nu bate vântul, se importă energie electrică! Bate vântul, se exportă energie electrică! Și în ambele variante C.E. Oltenia, la minim tehnic și cu Termocentrala Rovinari, emblema energiei românești, pe 0! Am ajuns să importăm energie electrică precum importăm roșii, ceapă, zahăr, făină, etc… din Uniunea Europeană. Mulțumim guvernului tehnocrat și politicienilor Români făcători de legi antiromânești! Am dori să știm cine vrea să ne îngroape pe cei din CE Oltenia, și nu numai, și de ce nimeni nu face nimic? În acest Guvern de tehnocrați chiar nu mai sunt miniștri care să dorească păstrarea locurilor de muncă din ţara noastră? Să credem că soarta producătorilor clasici de energie electrică este deja pecetluită? Să iasă cei din conducerea acestui Guvern și să ne arate, printr-un comunicat de presă, că statul Român importă energie electrică mai ieftină decât o producem noi cei din România. Nu putem să nu remarcăm că cele mai importante companii de stat, producătoare de energie electrică, sunt ori în pragul falimentului (precum Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia), ori se zbat să iasă din faliment (precum Hidroelectrica) sau şi-au diminuat în mod îngrijorător profitul, precum Nuclearelectrica, şi statul român importă energie electrică salvând în acest mod alte companii din țările vecine. În situatia în care nu se intervine imediat, considerăm că securitatea energetică a României este pusă în pericol”, potrivit Sindicatului Liber EMC Roşia.

 

Ponta: „Din exportator de energie, devenim importator”

Fostul premier Victor Ponta, deputat de Gorj, spune că se doreşte ca ţara noastră să devină importator de energie electrică. „Acum e scandalul cu sănătatea, însă lucruri foarte importante şi foarte rele se întâmplă între timp. Ştiu că niciodată nu este loc de două probleme. Dar, în acest weekend, România a importat în fiecare zi 1300 de megawaţi energie din Cehia şi din Ungaria, oprind practic grupurile energetice pe cărbune din România. Asta înseamnă că în curând vom avea şi câteva mii bune de oameni daţi afară şi o să fim dintr-un exportator şi un producător de energie, un importator de energie din Cehia şi Ungaria. Am văzut că nu se face nimic pentru scoaterea Hidroelectrica din insolvenţă şi listarea ei, ceea ce noi pregătisem de anul trecut, nu ştiu ce vor să facă. a (…) Ministrul de la Energie, omul a venit cu o sarcină: distruge, pune totul la pământ, pleacă înapoi la off-shore-ul ăla de 10.000 de euro, și și-a făcut treaba. Și noi rămânem cu energie din Ungaria și Cehia. Însă mai jos, problema e că nu se ia nicio decizie, de niciun fel”, a spus fostul premier.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul