Remedii naturiste pentru reumatism

de LM 0

15292902_2148925231999340_1073346504_o

Reumatismele sunt afecţiuni localizate la nivelul aparatului locomotor şi la nivelul cordului, ca urmare a unor leziuni inflamatoare sau degenerative ale ţesuturilor conjunctive. Suferinţele reumatice sunt predominant articulare şi mai puţin nearticulare.

 

Tratamente naturiste

În uz intern se recomandă:

– infuzii din flori de soc (1-2 linguriţe la 250 ml apă clocotită) cu efecte în eliminarea toxinelor prin diureză şi prin sudaţie puternică;

– infuzie din flori de muşeţel (o linguriţă la 250 ml apă clocotită) cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare şi anestezice;

– infuzie din flori (de sulfină) şi frunze (de frasin, mesteacăn, salvie, rozmarin, urzică), din care se beau 2-3 căni pe zi;

– infuzie din frunze de tarhon, care produc o puternică diureză însoţită de eliminarea toxinelor;

– infuzie din herba (de ciuboţica cucului, sovârv, troscot, turiţă mare), fructe (de ienupăr şi fenicul), muguri (de pin şi viţă-de-vie);

– decoct din rădăcini de tătăneasă şi scoarţă de salvie (10 g la 200 ml apă, se fierbe 10 minute, se infuzează 10-20 minute şi se beau 2-3 căni pe zi) într-o cură pe durată de 2-3 săptămâni;

– decoct din amestec format din flori de soc (diuretic, sudorific), frunze de frasin şi mesteacăn, herba de coada-calului, teci de fasole, rădăcini de lemn dulce cu acţiuni antiinflamatoare, fructe de ienupăr – diuretic şi dezinfectant, scoarţă de salcie – analgetic şi febrifug; din amestec se ia o lingură la 200 ml apă, se fierbe două minute, se infuzează 10-15 minute şi se beau 3 căni pe zi.

Reţeta autorului: mesteacăn, frasin, salcie, ienupăr, urzică vie, coada-calului, coada-şoricelului, tei, fasole, mentă, soc, păpădie.

 15225381_2148925178666012_1168736776_o

Reţete pentru uz extern

– comprese calde cu infuzie de sulfină, coada-calului şi tătăneasă;

– băi generale cu plante, luate separat sau în amestec, folosind frunze de frasin, mentă şi stevie, flori de fân, fructe de ienupăr şi castan sălbatic, muguri de pin, rădăcini de tătăneasă, scoarţă de salcie şi făină de muştar negru;

– frecţii cu tincturi din frunze de rozmarin, muguri de plop negru, herba de cimbrişor, fructe de ienupăr şi ardei roşu, rădăcini de hrean şi tătăneasă;

– frecţii cu ulei de ienupăr, mentă, pin, lavandă, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, muşeţel, sunătoare şi eucalipt, folosite separat sau în amestecuri;

– masaje cu unguent de gălbenele, tătăneasă, lumânărică şi venin de viperă.

– cataplasma din două linguri polen uscat şi mărunţit, amestecat cu 100 ml ulei vegetal; se fierbe 5-10 minute la foc redus până se obţine o pastă care se întinde pe zona dureroasă şi se lasă peste noapte.

 

Regimul alimentar

La persoanele care suferă de reumatism, alimentaţia trebuie să fie completă pentru a satisface necesarul de proteine, vitamine (A, C, K) şi săruri minerale. Se începe cu o cură depurativă de 5-7 zile pe lună cu zarzavaturi crude, din care să nu lipsească varză, morcov, ţelină, sfeclă roşie, mărar, pătrunjel, praz, ceapă, urzici, la care se adaugă supe de legume sau de fasole boabe, lapte acru, lapte proaspăt (1/2 litru), zer, iaurt, brânză, margarină, untură de peşte, orez (fiert în lapte), seminţe crude de dovleac sau floarea-soarelui, nuci, arahide, cartofi (fierţi în lapte şi amestecaţi cu ulei de măsline şi un gălbenuş de ou). Se mai poate consuma terci de grâu încolţit cu miere de albine şi cafea de cicoare.

Dimineaţa, înainte de micul dejun, se bea 250 ml suc de ţelină, timp de 21 de zile consecutiv, iar seara sunt indicate sucuri de morcov (200 ml), rădăcini de păstârnac sau pătrunjel (100 ml), sfeclă roşie (100 ml) şi varză (100 ml).

Se interzice consumul de hrean şi ardei iute.

Distribuie articolul