Reduceri şi tăieri masive la Minprest Rovinari

de LM 0

minprest

Complexul Energetic Oltenia a propus conducerii Minprest reducerea numărului de salariaţi cu 800 de persoane, începând cu data de 15 aprilie. Gabriel Giorgi, managerul Minprest, a declarat că nu este de acord cu planul CEO de reducere masivă a serviciilor prestate de firma pe care o conduce şi că va propune soluţii pentru salvarea locurilor de muncă.

 

„Analiză subiectivă”

Am avut o întâlnire la CEO, o discuţie pe tema analizei pe care au făcut-o ei cu serviciile prestate de noi. Analiza a fost făcută de o comisie condusă de Ion Ruşeţ, Radu Angheloiu junior. Au ajuns la concluzia că trebuie redusă organigrama Minprest cu 693 de persoane. Se mai adaugă TESA şi ajungem la 800 de locuri. Analiza este subiectivă – nu se ţine cont de normative. Se reduce la PSI şi noi suntem deja pe minimum. Acum vor ca echipa să fie formată dintr-un echipaj redus. Vor să reducă activitatea de PSI pe Tismana, Pinoasa, Rovinari şi să facă această activitate cu maşinile care deservesc Termocentrala Rovinari. Maşinile nu au voie să părăsească dispozitivul, pentru că e de importanţă majoră. Nu ai cum pe lege. Dacă se produce o explozie, ce faci?”, a declarat Gabriel Giorgi, managerul Minprest Rovinari.

Giorgi-

„Nu-i interesează problemele sociale”

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi conducerea Minprest vor mai avea o întâlnire marţi, pentru a definitiva programul de disponibilizări colective: „Analiza a fost însuşită de domnii Antonie şi domnul Radu Angheloiu. Avem 1.293 de oameni. O să mai rămânem cu sub 500. Ei spun că o să facă serviciile cu personalul propriu. Mă îndoiesc că o să facă asta, pentru că au şi ei probleme cu personalul şi asigurarea propriei activităţi. Noi nu am fost de acord. Ne-am spus punctul de vedere. Nu s-a ţinut cont că o să fie o problemă socială. Oamenii au dat terenuri la CEO şi CEO i-a trimis peste noi să îi angajăm. Disponibilizaţii o să blocheze activitatea carierelor. Oamenii care au făcut analiza asta nu sunt cu picioarele pe pământ. Au spus că nu îi interesează aspectele astea sociale. Din comisie erau toţi gorjeni şi au propus desfiinţarea locurilor de muncă”, spune Giorgi.

 

„Se negociază pe poziţii de forţă”

Managerul Minprest spune că se pot găsi alte soluţii pentru eficientizarea unităţii. „Poţi lua alte măsuri de eficientizare, nu să dai oamenii afară. Sunt scurgeri financiare la CEO care pot fi stopate. A rămas să propunem o variantă până marţi… Se poate face o reducere de buget, pentru că noi nu lucrăm o anumită perioadă. Nu au ţinut cont. Noi am generat o economie pe perioada de şomaj tehnic. Nu am consumat bani. Culmea este că toată lumea de la cariere spune că are nevoie de oamenii noştri. Începând cu 15 aprilie trebuie să fie redus numărul de salariaţi, inclusiv cei 150 anunţaţi la AJOFM. Mâine e posibil să ne aşteptăm la altă analiză. Poate mâine o să le lumineze soarele minţile şi să ia altă decizie. Dacă nu, rămânem la un nucleu de 400 şi ceva de persoane şi asta este. Se negociază pe poziţii de forţă. Nu putem să ne spunem punctul de vedere. Şi unele sindicate susţin optica acesta de a începe disponibilizările din minerit cu Minprest”, a declarat Gabriel Giorgi.

 

Sindicatele se întâlnesc cu administraţia CEO

Sindicatele din cadrul Minprest Serv au luat act cu îngrijorare de intenția CE Oltenia de a renunța la un număr de 800 de salariați, începând cu data de 15 aprilie 2016. „Atragem atenția încă odată asupra faptului că prin concedierea a celor 800 de salariați se urmărește blocarea completă a unităților miniere și implicit a activității CE Oltenia datorită faptului că acești salariați sunt dintre cei externalizați în anul 2002 din cadrul fostelor unități miniere, sunt afectați de lucrările miniere sau chiar se află în curs de negocieri pentru exproprierea unor terenuri. În repetate rânduri, organizațiile sindicale din cadrul Minprest Serv S.A. au solicitat o întrevedere cu conducerea CE Oltenia pentru a informa despre implicațiile acestor concedieri care vor afecta în mod direct activitatea complexului prin blocarea fronturilor de lucru ale unităților miniere. În data de 25.03.2016, o delegație formată din președinții organizațiilor sindicale din cadrul Minprest Serv S.A. se va afla la sediul CE Oltenia pentru diminuarea numărului acestor concedieri și găsirea unor soluții la aceste probleme”, potrivit unui comunicat de presă al sindicatelor din Minprest.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul