Puţini gorjeni la spectacolul pentru „Cumințenia Pământului“

de LM 0

vlcsnap-2016-05-08-17h55m24s94

O sumă de numai 5000 de lei s-a strâns pentru achiziționarea „Cumințeniei Pământului“ în urma spectacolului de muzică populară susținut de unii dintre cei mai renumiți interpreți din țară, pe scena Teatrului de Vară din Târgu-Jiu. Nici un sfert din cele 1500 de locuri nu au fost ocupate. 250 de spectatori au plătit biletul de intrare în sumă de 20 de lei și au urmărit concertul. În plus, s-a mai strâns o sumă de 200 de lei din donațiile făcute de spectatori. „Am venit pentru Brâncuşi în primul rând. În afară de biletul cumpărat, am mai donat şi în plus, dar o sumă infimă. E o acţiune binevenită, operele lui Brâncuşi trebuie păstrate. Sperăm să se strângă suma necesară, iar toată populaţia să doneze bani”, a spus un târgujian.

 

Spectacolul se va repeta

Pe scena Teatrului de Vară au urcat unii dintre cei mai mai iubiți interpreți: Niculina Stoican, Olguța Berbec, Petrică Mâţu Stoian, Delia Barbu, Marian Medregoniu, Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Roberta Crintea, Sanda Argint, Ion Drăgan, Olguța Berbec, Ștefan Popescu, Camelia Argint, Teodora Pană, Marcela Fota, Liliana Ciochină, Alina Lăcătușu, Dumitru Vasilescu, dar și Valentina Macarie. Orchestra a fost dirijată de maestrul Aurel Blondea.

Niculina Stoican a spus că un astfel de eveniment va mai fi organizat pentru a se strânge suma necesară pentru cumpărarea capodoperei lui Brâncuși: „Brâncuşi e al nostru şi trebuie să-l revendicăm ori de câte ori avem ocazia şi să-l cinstim aşa cum se cade şi cum se cuvine. Ne-am promis nouă că vom organiza mai multe asemenea evenimente, pe toată perioada verii, pentru că timpul este limitat”.

„Puţină lume, dar noi nu ne descurajăm, vom merge mai departe şi vom mai crea evenimente pentru ca opera Cuminţenia Pământului, capodopera maestrului Constantin Brâncuşi, să rămână acasă, în patrimoniul naţional. Ne gândim să reluăm acţiunea şi să mergem şi în alte zone din Oltenia”, a spus Iani Gârbaciu, organizator.

 

„Vom pune umărul la salvarea patrimoniului naţional”

„Ne-am gândit în primul rând la spiritualitatea noastră românească, ne-am gândit la a păstra patrimoniul naţional. Această lucrare, Cuminţenia Pământului, face parte din patrimoniul naţional, este tezaur, şi am hotărât să facem acest spectacol pentru a salva această minunăţie. Cânt gratis şi voi şi dona într-un cont, asta o să fie confidenţial, nu prea e de fală să spui la televizor că ai făcut, că ai dres. E mai bine aşa, pe neştiute. Cred că se vor strânge cele 6 milioane de euro. Dacă noi, o mânuţă de artişti, interpreţi ai muzicii populare româneşti, am început aici, din Gorj, de la rădăcinile lui Brâncuşi, cu siguranţă o să trezească sentimente în zonele celelalte ale ţării, iar artiştii vor pune umărul să salvăm ce e de salvat”, a spus Petrică Mâţu Stoian.

ALIN PETRE

Distribuie articolul