Procese amânate din cauza protestului magistraților

de LM 0

tribunal-greva-1

Judecătorii de la Tribunalul Gorj şi Judecătoria Târgu-Jiu protestează în această săptămână cu banderole albe la mână, iar de săptămâna viitoare procesele vor fi amânate, fiind judecate doar cauzele urgente.

 

„Atragem atenţia asupra neregulilor din sistemul judiciar”

Mădălina Elena Vladu-Crevon, judecător la Tribunalul Gorj şi reprezentant al magistraţilor din Adunarea Generală, a spus că protestul are ca scop tragerea unui semnal de alarmă în privința problemelor din justiție: „Forma de protest pe care Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Gorj a decis s-o adopte se referă la purtarea banderolelor albe în această săptămână, iar de săptămâna următoare s-a decis întreruperea activităţii, în sensul că se va intra în şedinţa de judecată, dar se vor amâna cauzele care nu sunt urgente şi se vor lua în pronunţare şi se vor soluţiona cazurile de urgenţă deosebită în penal sau în civil. Nu a fost o decizie uşor de luat. Este o formă de a atrage atenţia opiniei publice asupra neregulilor care există în sistemul judiciar“.

tribunal-greva-2

„Justiţia este tratată ca o Cenuşăreasă“

Mădălina Elena Vladu-Crevon a precizat că justiţia a ajuns Cenușăreasa societății: „Nu este vorba de situaţia Ordonanţei 20 care nu a rezolvat problema salarizării. Sunt mult mai multe alte aspecte care au ajuns să apese foarte mult pe umerii justiţiei. Ne doare foarte mult că judecătorii sunt ignoraţi. Nimeni nu ne ajută cu nimic în ceea ce priveşte situaţia judecătorilor. Doar se cere performanţă şi răspundere. Sunt o mulţime de aspecte care ne grevează. Volumul de activitate pe cap de judecător este foarte mare. În aceste condiţii am decis că trebuie să facem ceva, pentru a arăta că lucrurile au devenit foarte grave. Justiţia este o putere în stat, egală cu celelalte, dar este privită ca o Cenuşăreasă“.

 

Revendicările judecătorilor

Asociațiile profesionale ale magistraților au înaintat spre instanțele și parchetele din țară următorul memorandum pentru a fi aprobat în Adunările Generale din perioada 5-16 septembrie 2016, prin care se solicită adoptarea mai multor măsuri în justiție, cum ar fi:

„Celelalte puteri trebuie să asigure o independență reală a justiției, lipsită de orice tip de influențe, directe sau indirecte, un cadrul legislativ coerent, stabil și accesibil, suport financiar, logistic și uman suficient pentru o justiție eficientă, modernă și de calitate.

Respectarea independenței instanțelor, a principiului separării puterilor în stat, a forţei obligatorii a hotărârilor definitive ale instanţei, precum și a egalităţii de arme dintre acuzare și apărare.

Garantarea şi respectarea statutului magistraților, independenței acestora, inclusiv prin remunerarea corespunzătoare și asigurarea unor condiţii de muncă decente în sistemul judiciar.

În exerciţiul funcţiilor lor, judecătorii şi procurorii trebuie să fie şi să apară independenţi unii de ceilalţi, conform rolului ce revine fiecăruia.

Proceduri transparente în numirea în funcțiile de conducere din Ministerul Public. Eliminarea factorului politic din numirile în funcțiile de conducere din Ministerul Public“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul