Premierul Cioloş, somat de sindicatele din CEO

de LM 0

ciolos

Sindicatele afiliate la Federaţia Naţională Mine Energie i-au transmis o scrisoare premierului Dacian Cioloş în care îi cer să ia măsuri urgente, pentru a rezolva problemele din sistemul energetic naţional. Între acestea ar fi şi demersuri pentru demiterea actualei conduceri al ANRE. Sindicaliştii ameninţă cu declanşarea grevei generale la nivelul tuturor producătorilor de energie ai statului.

 

Situaţie dezastruoasă în energie

„Stimate domnule Prim-Ministru, dorim să vă transmitem profunda noastră îngrijorare în legătură cu situaţia dezastruoasă în care se află Sistemul energetic al României. (…) Făcând o radiografie a producătorilor de energie ai statului, constatăm că situaţia este mai mult decât îngrijorătoare:  Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvenţă; SC Hidroelectrica SA se zbate de câţiva ani să iasă din insolvenţă; Fabrica de apă grea a intrat în faliment; ANAF a cerut instanţei declararea insolvenţei pentru Compania Naţională a Uraniului; Complexul Energetic Oltenia este în pragul insolvenţei; SN Nuclearelectrica are o cifră de afaceri care se prăbuşeste continuu (datorită pieţei de energie, care funcţionează defectuos), deşi din punct de vedere al producţiei şi standardelor, compania este în topul mondial al domeniului nuclear, riscă să intre în insolvenţă în următorii 2, 3 ani”, potrivit scrisorii făcută public de Sindicatul Liber EMC Roşia.

 

Cine are ac de băieţii deştepţi?

Sindicaliştii îi cer premierului să intervină pentru a elimina din piaţa de energie influenţa pe care o au „băieţii deştepţi”. „Dovadă că piaţa de energie funcţionează defectuos o regăsim în raportul Consiliului Concurenţei care a constatat că piaţa de energie a fost puternic perturbată de companiile «băieţilor deştepţi» care prin înţelegeri anticoncurenţă dintre ele sau prin favorizarea acestora de către managerii companiilor de stat au perturbat puternic funcţionarea acestei «pieţe libere» de energie. (…) Din păcate, tot noi, cei care lucrăm în aceste companii, va trebui să plătim aceste prejudicii prin insolvenţe, concedieri, scăderi de salarii, lucrul în condiţii de muncă din ce în ce mai grele şi mai periculoase în lipsa fondurilor pentru investiţii şi dezvoltare, imposibilitatea derulării programelor de retehnologizare pe politici de mediu impuse de Uniunea Europeană, falimente ale unor companii de stat”, potrivit documentului.

 

Analiză de urgenţă a managementului privat

În Scrisoare se mai solicită realizarea unei analize a managementului privat la companiile de stat şi beneficiile pe care acesta le-a adus. Sindicatele cer ca Guvernul să-i scoată pe „băieţii deştepţi” din facturile de energie electrică plătite de populaţie. „O altă anomalie, demnă de analizat, este aceea că cetăţenii români plătesc în factură certificatele verzi pentru energia eoliană care se exportă. Ne-am dori, domnule Prim-Ministru, să constatăm că strategia energetică ce se află în curs de elaborare, să nu fie croită tot pe interesele celor care parazitează acest sistem prin acordarea de facilităţi precum garantarea vânzării energiei la preţuri garantate de stat. Constatăm cu tristeţe că în afară de clientela politică pe care managementul «privat» a angajat-o, de cele mai multe ori ilegal, în companiile de stat producătoare de energie şi pe care trebuie să le plătim cu salarii uriaşe, trebuie să plătim bonusuri de «performanţă» acestor manageri, care duc cu bună ştiinţă aceste companii spre faliment. Devine din ce în ce mai evident că, politica statului în ceea ce priveşte companiile de stat producătoare de energie este una antiromânească, ce are ca scop diminuarea activelor statului în favoarea «băieţilor deştepţi»”, mai susţin sindicaliştii.

 

Ce vor sindicatele

Sindicatele au întocmit o listă cu măsuri urgente care trebuie luate: „Pentru ca lucrurile să nu se degradeze iremediabil, vă solicităm următoarele: demiterea Preşedintelui ANRE şi a Directorului General al Operatorului Pieţei de Energie (OPCOM), pentru neîndeplinirea atribuţiilor legale legate de funcţionarea corespunzătoare a pieţei de energie; sesizarea Consiliului Concurenţei pentru analiza situaţiei actuale din piaţa de energie; sesizarea organelor competente ale statului pentru cercetarea ilegalităţilor semnalate în Raportului Consiliului Concurenţei din data de 16 ianuarie 2016, în legătură cu piaţa de energie şi SN Hidroelectrica SA; dispunerea unui control la companiile de stat producătoare de energie pentru a stopa declinul economico-financiar al acestora; recuperarea prejudiciilor aduse producătorilor de energie ai statului de managementul defectuos al acestora; numirea unei comisii la nivelul Guvernului României, care să găsească soluţiile care să asigure stabilitatea Sistemului Energetic Naţional, în interesul României şi al cetăţenilor săi. Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa cu ne-am dori, adică organismele statului să protejeze interesele statului român şi al cetăţenilor săi, atunci ne vom simţi obligaţi să ne apărăm locurile de muncă şi interesele, prin declanşarea unei greve generale la nivelul tuturor producătorilor de energie ai statului. Vă asigurăm domnule Prim-Ministru de tot sprijinul nostru, în vederea găsirii celor mai bune soluţii care să protejeze interesele strategice ale statului român şi vă solicităm o întâlnire, cât mai repede cu putinţă, pentru a vă detalia cele de mai sus”.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul