Premiată după cercetările la operele brâncușiene

de LM 0

roxana-radvan

Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, a câştigat premiul pentru ştiinţă acordat în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XVI-a. Motivaţia juriului a fost determinată de cercetările pe care echipa coordonată de Roxana Rădvan, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, le execută în cadrul proiectului de monitorizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu.

Roxana Rădvan este membru al Consiliului Ştiinţific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”.

 

Comisie „Brâncuşi”

Începând din iulie 2015, Centrul „Brâncuşi” în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică au încheiat un protocol de colaborare pe 5 ani, pentru cercetarea şi monitorizarea ansamblului brâncuşian. Metodele folosite sunt cele mai performante din România, fiind utilizate tehnici de monitorizare noninvazive şi noncontact, fără a fi afectate operele. „S-au efectuat două determinări ce constituie baza unor discuţii cu specialiştii în restaurare, atât în cadrul întâlnirii avute în luna ianuarie la sediul Institutului Cultural Român, dar şi la Târgu-Jiu, în cadrul Colocviilor Brâncuşi  desfăşurate în data de 19 februarie 2016, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. De asemenea, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” a propus, în cadrul unei întâlniri recente avute cu consilierii ministrului culturii, înfiinţarea unei comisii pluridisciplinare „Brâncuşi”, alcătuite din specialişti în domeniul restaurării, care să stabilească, în baza unei strategii de întreţinere şi conservare, un calendar al intervenţiilor asupra operelor ce alcătuiesc ansamblul brâncuşian”, anunţă Primăria Târgu-Jiu.

(M.T.)

Distribuie articolul