Pregătirea copilului pentru școală

de LM 0

14248057_841432119325817_1605784222_o

Mai sunt doar câteva zile din vacanța de vară și va începe noul an şcolar. Unii se bucură să-şi revadă prietenii şi colegii, iar ceilalţi se întristează și sunt speriaţi de nou şi necunoscut. Părinţii trebuie să facă acomodarea mai ușoară din primele zile de şcoală şi să facă copilul să aibă încredere în el:

Separarea de părinţi: unii copii o suportă mai greu decât alţii, de aceea ţipă, plâng şi dau din picioare. Încercaţi să-i explicaţi copilului dinainte cum se vor derula lucrurile, când veniţi să-l luaţi, ce va învaţa, ce prieteni îşi va face.

Adaptarea la noile condiţii. O şcoală nouă, un coleg de bancă nou sau un profesor nou devin o sursă de stres pentru copiii mai timizi. E bine să vizitaţi împreună şcoală şi împrejurimile pentru a vă familiariza cu locul şi acţiunea.

Încrederea în forţele proprii. De cele mai multe ori, copiii nu au încredere că se vor descurcă în anumite situaţii, că vor face faţă bagajului de cunoştinţe noi, că vor reuşi să aibă rezultate bune la învăţătură.

Bună organizare. Copiii care merg la şcoală trebuie să înveţe să-şi pregătească singuri ghiozdanul şi cutia cu mâncare, să-şi pună hainele la loc, să-şi pregătească ţinută de sport etc.

Responsabilităţi acasă. Copilul trebuie să reuşească să facă singur anumite lucruri, de exemplu: să se îmbrace singur, să se spele pe mâini, să-şi ordoneze hainele şi rechizitele, să mănânce singur un sandvici, să aibă grijă de ordinea din camera sa. Aşa va deveni ordonat şi la şcoală.

Relaţii bune cu profesorii şi colegii. Socializarea îl face pe copil să se adapteze şi să se integreze uşor în lumea şcolară. E important să accepte şi ideile celorlalţi, să recunoască atunci când greşeşte, să nu mintă. Dacă are un coleg, un prieten sau un vecin cu care merge la şcoală, cu atât mai bine.

Somnul. În zilele dinainte de începerea şcolii, dar şi în primele zile de şcoală, este bine să stabiliţi o bună rutină a somnului copilului (ora de culcare şi de trezire).

Achiziţionarea rechizitelor. Este bine să mergeţi împreună cu copilul la cumpărături pentru anumite articole şcolare: ghiozdan, caiete, cărţi, rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte, obiecte de mobilier pentru birou. Transformaţi această activitate într-una plăcută şi amuzantă.

Implicarea întregii familii. Este bine ca toţi membrii familiei să se implice în acomodarea copilului la şcoală. Încurajarea poate veni din toate părţile. Îi puteți arăta copilului cărţile şi caietele pe care le aveați la școală şi îi povestiți despre activităţile interesante desfăşurate în perioada școlii.

Gândirea pozitivă. Vorbiţi pozitiv cu copilul despre şcoală. Adoptaţi o atitudine pozitivă faţă de activităţile pe care le va desfăşura şi transmiteţi-o şi copilului. Citiţi împreună, coloraţi, desenaţi, alegeţi-vă personaje preferate din cărţi. Învăţaţi-l să vadă partea pozitivă în toate lucrurile mărunte care îi apar în cale.

Distribuie articolul