Povestea incredibilă a Elenei Pagu, campioană mondială la marș, la 91 de ani!

de LM 0


Povestea incredibilă a Elenei Pagu începe cu momentul în care a decis să alerge, la pensionare, pentru a scăpa de o depresie. A ajuns multiplă campioană mondială, chiar dacă este cea mai în vârstă participantă la astfel de competiții.

Elena Pagu a reușit să uimească lumea la 91 de ani! Este multiplă campioană mondială și europeană la marș și nu are gânduri de retragere din activitatea sportivă.

Povestea incredibilă a Elenei Pagu începe imediat după momentul pensionării. Toată viața fusese o femeie activă și, brusc, s-a trezit că pur și simplu stă degeaba. S-a simțit inutilă și, pentru a scăpa de un sindrom depresiv, a început să alerge. Apoi să facă mișcare și să meargă din ce în ce mai mult!

”E vorba de un mod de viață. Acest lucru îmi creează o preocupare, îmi aduce entuziasmul, speranța, mișcarea. Nu mi se pare extraordinar, e un lucru foarte simplu. Iei o pereche de pantofi comozi, îi pui în picioare, ieși pe ușă și pleci. Se creează o deprindere, trebuie puțină decizie și persistență. Am făcut un liceu de nouă ani, la o distanță de 7 km. Era război și, fiind cam afurisită, nu am vrut să stau la gazdă. Mă duceam la școală, 14 km pe zi, pe jos. Când am terminat școala am vrut să facă artă dramatică, dar nu s-a putut, mi-au zis că sunt diabolică. Mi-au trimis dosarul acasă și m-am încadrat. Era pe vremea aceea comunismul nou. Șefii aveau o notă de absolutism, nu discutai cu ei. Am întâmpinat niște neplăceri în relațiile cu șefii și am ajuns la o sală de ocrotire la Satu Mare. Și am început iar să merg. Ocrotirea presupune foarte multă mișcare. Când am terminat 35 de ani de profesie, cu brio, la Bacău eram poreclită Stegarul”.

Atleta și-a amintit de momentele grele care au urmat pensionării și, implicit, lipsei de activitate.

”Când am văzut că stau pe loc, că nu am nimic de făcut, am avut un sindrom depresiv. Mă simțeam inutilă. Și atunci am început să alerg, apoi să fac marș. Și am făcut pe lângă casă. M-am mutat la București. Ne duceam la Găești, la Baia Mare. Când am început să ies și-n străinătate, s-a schimbat calimera. Era altceva. Mă gândeam: mă duc la Viena, la Paris, mă duc în Europa..dar mai m-am dus și-n Coreea de Sud și unde am mai umblat în toată lumea asta”, a mărturisit Elena Pagu pentru Libertatea, cu ocazia Galei Premiilor Avantaje, unde a primit trofeul pentru Excelență în Sport.

Fără medicamente la 91 de ani!

Fără îndoială, sportul a ajutat-o să se mențină mereu în formă. Elena Pagu spune că ia doar foarte rar câte un medicament, chiar dacă are 91 de ani! Mai mult, a mărturisit aceasta, după un antrenament de 6 kilometri, obositor pentru mulți, se simte în mare formă:

”După un antrenament de șase kilometri pot să răstorn casa, să calc rufe și să mă duc și-n piață. Nu sufăr de nicio boală care să-mi modifice comportamentul și dinamismul meu. Mai am și eu câte o scrânteală, mi se mai umflă un picior, mai fac o gastrită. Iau și eu două medicamente, dar și pe alea foarte rar”, a adăugat aceasta.

Îi place punctualitatea și trăiește singură

Sportiva a mai povestit că a fost căsătorită de două ori. Cel de-al doilea soț, care era sportiv, a încurajat-o să înceapă să facă din nou mișcare. Îi place punctualitatea, iar în prezent trăiește singură, în București.

”Sunt un om dificil, îmi place punctualitatea. Este o virtute. Nu discut cu oamenii care întârzie și trăiesc cam singură”. (libertatea.ro)

Distribuie articolul