Ponta: Abia în 2009 am aflat de contractele lui Şova cu complexurile Rovinari şi Turceni

de LM 0

Procesul „Turceni-Rovinari”, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, se apropie de pronunțarea unui verdict, vineri, fiind audiat ultimul dintre inculpați, deputatul Victor Ponta.

Fostul premier a vorbit aproape două ore în fața judecătorilor, explicându-le de ce nu se consideră vinovat, așa cum susține DNA în rechizitoriu. Procurorii îl acuză că a primit de la fosta casă de avocatură a prietenului său Dan Șova peste 180.000 de lei pentru servicii pe care nu le-a prestat ca avocat, Șova fiind și el inculpat în dosar, la fel ca și foștii directori de la Turceni și Rovinari, respectiv Laurențiu Ciurel, Dumitru Cristea și Octavian Graure.

Deputatul de Gorj și-a bazat mare parte din apărare pe faptul că a plătit către stat toate taxele și impozitele, iar ANAF nu s-a constituit parte civilă în dosar pentru a-i cere daune, asta în condițiile în care este acuzat de evaziune fiscală. În plus, Ponta a menționat că a aflat mult mai târziu de contractele pe care le derula Șova la Turceni și Rovinari, asta în condițiile în care el, ca parlamentar de Gorj, era bun prieten cu directorii din acea perioadă ai celor două complexuri energetice.

Cunosc faptul că SCA ‘Şova şi Asociaţii’ avea venituri mari. Eu am primit prin convenţia de conlucrare suma de 181.000 lei, ceea ce reprezenta 1%. Nu văd cum aş putea spăla 1% din veniturile obţinute de ‘Şova şi Asociaţii’. Suma de 51.000 lei a fost folosită pentru plata taxelor şi impozitelor. Nu aveam de unde să ştiu că o parte din sumele primite prin convenţia de conlucrare ar proveni dintr-un pretins abuz în serviciu pe care l-ar fi comis Şova. Abia în 2009, am aflat de contractele lui Şova şi complexurile Rovinari şi Turceni. În timpul campaniei electorale, Şova a fost criticat public pentru contractele încheiate cu cele două complexuri energetice. Se afirmă în rechizitoriu că banii i-aş fi folosit să cumpăr două apartamente. Acestea au costat 900.000 lei, bani pe care i-am dobândit în urma activităţii de avocat. Apartamentele le-am cumpărat în rate începând cu anul 2006. Nu cred nici acum că Dan Şova a comis infracţiuni“, a spus Ponta în fața instanței.

Judecătorii au stabilit ca ultim termen pentru pledoariile finale din acest dosar data de 27 februarie. După acest termen, în martie, cel mai probabil, instanța supremă va da un verdict în dosarul respectiv, sentința nefiind însă una definitivă.

Distribuie articolul