Pe ce vrea CEO să obţină milioane de euro

de LM 0

hotel-mina

Complexul Energetic Oltenia a decis să îşi scoată la vânzare toate hotelurile pe care le deţine. Vor fi externalizate şi alte activităţi care pot aduce economii consistente la bugetul companiei. Vizate să fie scoase la mezat sunt Hotelurile Mina din Rânca, Maiami din Târgu-Jiu sau Baza turistică de la Săcelu, unde există şi un hotel. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia deţine un hotel şi la Turceni.

 

Plan de eficientizare

Anul trecut se intenţiona modernizarea hotelurilor Maiami şi Mina, însă în prezent s-a decis vinderea unităţilor respective, care nu au legătură cu activitatea de bază a companiei, respectiv producerea de energie electrică şi cărbune. „În cadrul planului de reorganizare, restructurare şi eficientizare al CE Oltenia au fost cuprinse o serie de măsuri cuantificate financiar pentru reducerea costurilor de producţie în perioada 2016-2020, în vederea încadrării în preţul de vânzare prognozat, inclusiv renunţarea la unele servicii conexe precum servicii hoteliere, cantine, spălătorii. Renunţarea la unele servicii conexe a contribuit la reducerea cheltuielilor totale din primul trimestru al acestui an cu 14%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, reducerea costului unitar al tonei de lignit cu 5,6% şi reducerea costului unitar de producţie al unui MWh cu 0,9%”, se precizează într-un comunicat de presă al companiei.

hotel-maiami

Au renunţat la spălătorii

Potrivit reprezentanţilor companiei, recent s-a renunţat complet la activitatea de spălătorie, asigurată în mare parte de către prestatorul de servicii Minprest Serv SA Rovinari. „Putem specifica faptul că a fost făcută o similitudine între cele două activităţi: minieră şi energetică, în ceea ce priveşte activitatea de spălătorie. Luând în considerare faptul că pentru activitatea energetică nu existau servicii de spălătorie, s-a decis renunţarea la acest tip de servicii şi pentru activitatea minieră. Este de precizat faptul că şi în cadrul termocentralelor se desfăşoară activităţi care determină impregnarea echipamentului individual de lucru cu substanţe greu de curăţat (de exemplu, în cazul salariaţilor care lucrează în zona chimică sau în activitatea de reparaţii/mentenanţă) sau cu noroi (în zona de descărcări cărbune, transportoare cu bandă). De asemenea, pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că decizia de renunţare la serviciile de spălătorie a fost aplicată pentru toţi salariaţii Diviziei Miniere, indiferent de funcţia deţinută, inclusiv pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în sediul Diviziei Miniere din Târgu Jiu, locaţie în care nu există nicio spălătorie”, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

hotel-sacelu

Care este nivelul economiilor

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a pregătit un plan de eficientizare care vizează închiderea de capacităţi, externalizarea unor active, vinderea altora, concedieri de personal. În final, după cinci ani se va ajunge la economii de 2,4 miliarde de lei. „În acest interval de cinci ani vor fi disponibilizați 5.269 de angajați, dintre care 2.000 până la 1 iulie 2016. Tot 2.000 de angajați vor fi disponibilizați în anul 2017, câte 407 de angajați în 2018 și în 2019, iar în 2020 urmând să fie disponibilizați 455 de angajați. Dintre aceștia, 1.448 sunt pensionabili, ceea ce înseamnă că vor beneficia de veniturile de completare, la care se adaugă plățile compensatorii și indemnizațiile de șomaj. Redimensionarea corectă a numărului şi a structurii de personal reprezintă unul din obiectivele planului de eficientizare, pentru reducerea cheltuielilor companiei; Economiile totale făcute prin întreg planul de reorganizare reprezintă 2,4 miliarde de lei, pe următorii cinci ani, în condițiile în care compania va trebui să se mențină în piață, iar reducerea costului cu personalul reprezintă doar o componenta a acestei economii”, potrivit CEO.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul