Operă uriaşă lângă Coloana Fără Sfârşit

de LM 0

ciocalteu

Câţiva tineri au demarat un proiect inedit, prin care își propun să realizeze o operă-tribut adusă lui Constantin Brâncuși. Opera de mari dimensiuni va fi realizată la Târgu-Jiu, la umbra Coloanei Infinitului, din ață şi cuie bătute pe o placă de lemn. În total, vor fi folosite 7.000 de cuie şi 20 de kilometri de aţă, cam cât este distanța dintre Târgu-Jiu și Hobița. Pentru a obține finanțarea necesară, tinerii vor scoate la licitație 1876 de cuie, cifra simbolizând anul nașterii marelui artist și apelează la români să devină un cui metaforic, parte integrală din lucrarea artistică. Persoanele care vor să se implice în campania tinerilor pot dona 10 lei pentru a deveni un cui.

 

Cum se pot face donaţii

Donațiile se vor face pe platforma www.crestemidei.ro. Campania va dura trei săptămâni, iar după această etapă, pe 19 septembrie, tinerii vor scoate la lumină opera realizată, atât fizic, în diferite locații din București, îndrumând curioșii să își facă un selfie cu Brâncuși și să doneze, dar, mai ales printr-un video care va cuprinde întreg procesul de producție a operei, în diferite locații simbolice din Gorj, alături de o poveste care să transmită un mesaj de unitate românilor. La finalul lunii septembrie, opera va fi scoasă la licitație, iar întreaga sumă obținută va fi donată pentru achiziția operei devenită simbol, Cumințenia Pământului.

 

„Suntem motivaţi de povestea marelui artist”

„Chiar dacă sunt născut şi crescut în Târgu-Jiu sunt unele aspecte care mi-au scăpat despre viaţa artistului. A fost mai dureros să ştiu că străinii ştiau mult mai multe lucruri despre Brâncuşi decât mine sau chiar îmi puteam eu imagina. Asta m-a motivat să mă apuc de studiu şi să îl descopăr, văzând dincolo de operele sale, povestea extrem de motivaţională, românească pe care a dus-o în spate cu el peste hotare, unde într-un final a atins succesul. Suntem motivaţi de povestea marelui artist şi vrem să transmitem mai departe această energie prin modul interactiv prin care am decis să îi aducem acest tribut. Sperăm ca românii să creadă în noi, iar visul nostru să devină şi visul lor. Am dorit să ne implicăm mai mult, decât de a face o simplă donaţie. Felul nostru de a ne implica este reprezentat de tehnica String Art. Practic, batem cuie în plăci din lemn şi le legăm cu aţă creând imagini vizuale. Prin această tehnică ne-am propus să realizăm o operă tribut  marelui Constantin Brâncuşi, de dimensiuni mari“, a declarat Remus Rădvan, coordonatorul acestui proiect.

 

Cât vor să strângă

Tinerii se aşteaptă să obţină câteva zeci de mii de euro din campania pe care au iniţiat-o, însă cel mai important obiectiv al lor este să îşi demonstreze că pot să îşi atingă obiectivul, respectiv acela de a realiza opera-tribut de mari dimensiuni.  „Suntem tineri, energici şi atinşi de moştenirea lăsată de marele sculptor. Nu ţinem cont de contextul actual al campaniei, de politică sau oricare alte păreri, ci doar de motivaţia şi pasiunea noastră pentru Brâncuşi, pentru România, pentru că Brâncuşi e român, e România”, a declarat Gabriela, o tânără de la un liceu de arte, implicată şi ea în proiect.

Pierdem din ce în ce mai multe lucruri din ţara noastră frumoasă, nu cred că ne mai permitem să pierdem şi Cuminţenia Pământului. Ar fi mai dureros să ne pierdem şi pe noi între noi. Sperăm să nu ne dăm seama prea târziu căci deja vedem o mulţime de tineri ce pleacă peste hotare, caută un mediu mai bun. Noi sperăm ca prin campania aceasta să transmitem un mesaj de a fi împreună. Acest cuvânt nu e doar despre noi, ci şi despre lucrurile care ne leagă, iar Brâncuşi şi-a dorit ca arta să fie un mijloc prin care oamenii să se aproprie, nu să se înstrăineze. Sperăm să nu înstrăinăm şi noi Cuminţenia Pământului”, a spus Rareş Mateescu, absolvent de arhitectură implicat în acest proiect.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul