O nouă comoară descoperită lângă Târgu-Jiu

de LM 0

monede-(2)

Arheologii amatori dotați cu detectoare de metale au reușit să facă o nouă descoperire. Doi „detectoriști“ au descoperit într-o pădure de lângă municipiul Târgu-Jiu zeci de monede cu o vechime de peste două milenii. Vestigiile au fost găsite, la sfârșitul lunii martie, pe teritoriul comunei Drăguțești, într-o pădure din satul Cârbești.

monede-(3)

„Sunt foarte bine conservate”

„E un tezaur format din 60 de monede întregi și două fragmentare. Toate sunt din argint, denari, de Împăratul Vespasian, Domițian, de la Nerva, Traian, iar cele mai multe sunt de la Antoninus Pius, Marcus Aurelius și Lucius. De asemenea, câteva sunt în memoria unor împărătese: Faustina a II-a și Lucilia. Mă frapează faptul că sunt foarte bine conservate. Cel care le-a ascuns le-a tezaurizat ca să le folosească ulterior. Cei doi detectoriști spuneau că le-au găsit la o adâncime de 70 de centimetri“, a precizat Vasile Marinoiu, arheolog expert.

monede-(1)

Prima descoperire din zona respectivă

Vasile Marinoiu susține că, până acum, în zona respectivă nu s-a mai descoperit nimic din perioada respectivă: „Interesant este că nu avem nimic de epocă romană descoperit până acum în zona respectivă. Ar putea fi drumul roman care mergea de la castrul roman cu val de pământ de la Pinoasa și drumul care mergea către Târgu-Jiu și castrul de la Bumbești-Jiu. Doar la Dănești s-a mai descoperit un tezaur important, de peste 1500 de monede, în anul 1971. Descoperirea este importantă pentru că mai apare un nou loc pe hartă. O să facem în zonă o evaluare de teren“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul