Nume de maneliști și echipe de fotbal, tatuajele preferate de deținuți

de LM 0

expozitie-(6)

Aproximativ 40 de planșe fotografice cu tatuaje ale deținuților care și-au ispășit pedepsele de-a lungul anilor în Penitenciarul Târgu-Jiu au fost expuse la Muzeul Județean Gorj, cu ocazia Zilei Poliției Române. Expoziția a fost organizată de Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj, iar curatorul a fost agentul șef principal de poliție Aurelian Șuță. Expoziția a fost deschisă la Muzeul Județean de Istorie și poate fi vizitată în perioada următoare.

expozitie-(2)

Mesaje în engleză scrise greșit

Tatuajele deținuților au fost fotografiate în detaliu și explicate. Aurelian Șuță, care este cunoscut mai ales ca artist caricaturist, a precizat că tatuajele au evoluat atât în privința desenelor și simbolurilor, dar și a tehnicii de realizare: „Sunt reprezentări și prin desen și prin nume proprii. Aceste tatuaje sunt spectaculoase, nu pentru că ar apărea foarte des, ci, pe de-o parte, prin execuție, iar pe altă parte prin ce anume discută ei. Simbolistica este adesea întâlnită în simbolurile creștine, cum ar fi ancora. Ea este asociată cu un simbol marinăresc, însă ancora este reprezentarea nădejdii, iubirea și credința. Avem pe lângă acestea și nume de maneliști, ale unor echipe de fotbal, avem și numele deținătorilor, dar unele scrise greșit. Mesaje în limba engleză, unele scrise greșit, numele unor cântece. Avem și tatuaj cu un cod de bare, este interpretat ca fiind o formă de protest la adresa globalizării, la adresa transformării omului într-un produs. Nu sunt sigur că aceia care și-au tatuat codul de bare cunosc aceste semnificații”.

expozitie-(3)

„Internele și comunitatea”

O altă manifestare a fost organizată marţi, de Ziua Poliției Române. „Cu ocazia Zilei Poliției Române am organizat două  activități, un simpozion denumit «Internele și comunitatea», iar cea de-a doua este o expunere privind tatuajul ca mijloc de identificare criminalistică. Recomandăm tuturor cetățenilor să rețină cât mai multe detalii ale  persoanelor cu care intră în contact și asta pentru că aceste semnalmente ne pot ajuta ulterior să identificăm  acele persoane care au comis o faptă contra legii”, a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

ALIN PETRE

Distribuie articolul