”Nu ne paște insolvența. Complexul Energetic Oltenia a demonstrat că-și are locul în sistemul energetic național”

de LM 0


”Nu ne paște insolvența. Complexul Energetic Oltenia a demonstrat că-și are locul în sistemul energetic național. Sigur vom avea energie pe cărbune în următorii 10 ani” spune, într-un interviu pentru Radio Infinit, Ion Pisc, directorul Sucursalei Energetice Rovinari. Considerat unul dintre specialiștii județului pe parte de energie, Pisc este de părere că printr-o mai bună organizare și implicare poate fi depășit hopul achiziționării certificatelor de carbon. Politicieni și lideri sindicali și-au exprimat temeri că CEO ar putea intra în insolvență, anul viitor, dacă guvernanții nu intervin.

Opinia lui Ion Pisc este că insolvența nu reprezintă un pericol pentru Complexul Energetic Oltenia. Spune că energia pe cărbune, care asigură 20-23% din consumul național, nu poate fi înlocuită cu altceva. Asta deși, problema achiziționării certificatelor de carbon a devenit acută, odată ce prețul unui certificat a explodat, ajungând la 23-24 de euro.

Directorul SE Rovinari ne-a explicat de ce situația României nu seamănă cu a Poloniei sau Germaniei: lignitul extras în Oltenia este un combustibil de calitate inferioară, prin urmare cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră este mai mare.

Ion Pisc știe cum se poate ieși din impasul generat de cheltuielile cu certificatele de CO2: o mai bună organizare a activității și adăugarea certificatelor la costul de producție, iar prețul obținut pe Megawatt oră să fie cu un ban mai mult, pentru ca CEO să rămână pe linia de plutire.

În ceea ce privește fronturile de lucru în carierele miniere, directorul SE Rovinari crede că vor fi realizate în 3-4 luni. Pisc comentează că întârzierile au fost generate atât de probleme de organizare cât și de faptul că au fost emise, cu un an mai târziu, hotărârile de guvern pentru Roșia și Tismana.

Și problema lipsei personalului din producție a fost ridicată des în acest an. Poziția lui Ion Pisc este că trebuie demarată o ”distribuție corectă a forței de muncă” pentru că există, în CEO, și locuri cu excedent de personal.

Pisc este convins că energia pe cărbune va juca un rol important în următorii 10 ani. Pentru a rezista însă, după 2030, zice că este nevoie de investiții serioase.

Distribuie articolul