Nemulțumiri mari în spitale ! În loc să crească, salariile au scăzut ! Tăierea sporurilor, principala cauză

de LM 0


Nemulțumiri mari în spitale unde, în loc să crească ca la nivel european, așa cum promit guvernanții, salariile medicilor scad. „În primele două luni ale anului am primit mai puțini bani ca-n decembrie”, spune medicul Costinel Popescu, șeful Secției Boli Infecțioase din cadrul SJU Târgu Jiu. Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar, adoptat în urmă cu două săptămâni de Guvern, stârnește mari nemulțumiri printre angajații din sănătate, pentru că plafonează sporurile la 30%.

Guvernanții le promit medicilor salarii ca-n afară dar le-au tăiat masiv din sporuri.

Costinel Popescu, șeful Secției Boli Infecțioase, crede că medicii vor renunța la gărzi, cu excepția celor obligatorii, în condițiile în care sporul va scădea de la 75 la 25%. Cadrele medicale privesc cu scepticism promisiunile guvernaților de majorare a lefurilor.

„Noi nu am primit încă salariile, putem spune ceva sigur când vom vedea fluturașii dar nici fluturașii nu i-am văzut. Se spune că salariile vor fi mărite de la data de 1 martie dar nu vă pot spune nimic precis. Dacă sporul de gardă va scădea de la 75% la 25% probabil nimeni nu va mai face decât gărzile obligatorii pentru că nimănui nu-i place să muncească fără să fie plătit. S-a făcut o eroare când s-a dat o lege fără să aibă suportul financiar, o lege care să mulțumească pe toată lumea și, chipurile, să nu mai plece medicii. Sunt numai vorbe, inclusiv cu mărirea care se zice că s-a făcut de la 1 ianuarie, noi în primele două luni am luat mai puțin decât ca în decembrie, și mai zic că au făcut mărire”, a spus Popescu.

Reduceri considerabile de lefuri vor fi la spitalul de la Dobrița dar și la DGASPC Gorj. Marți, liderii Sanitas au purtat discuții cu șefii Consiliului Județean pentru a atenua șocul.

„Au fost niște discuții între membrii Sanitas și reprezentanții CJ Gorj pentru rezolvarea anumitor probleme în cadrul DGASPC Gorj. Am ajuns la o înțelegere, în săptămânile următoare, poate chiar săptămâna viitoare, vom da o hotărâre de CJ prin care o să creștem baza la 120 de oameni, ei fiind exceptați în hotărârea de guvern de la sporuri, să reușim să nu piardă niciun leu la netul lunii care urmează. Avem probleme și în celelalte spitale, cu încadrarea în baza de 30% pentru sporuri, căutăm soluții pentru Spitalul Județean și pentru cel de la Dobrița. E greu să te limitezi în acel spor de 30%, cel puțin la Dobrița sunt sporuri care merg și până la 100%, sunt greu de evitat pierderile la Dobrița, sperăm să fie cât mai mici și să fie la cei care au câștigat prin creșterea salariilor”, declară Valentin Popa, președinte Sanitas Gorj.

La Târgu Cărbunești, conducerile spitalului și primăriei fac calcule peste calcule privind aplicarea noilor măsuri legislative. Directorul Spitalului de Urgență, Constantin Târziu, se așteaptă ca, în condițiile în care se va aplica noul regulament de sporuri, mulți dintre medici să renunțe la gărzi.

„Am avut o întâlnire, vom da la început salariile pe luna martie iar sporurile le vom da săptămâna viitoare, vom vedea dacă apare un nou normativ referitor la aplicarea lor. Am făcut calcule peste calcule, simulări peste simulări, nu ne putem încadra la aplicarea sporului de unitate de 30%. Am avut o discuție cu șefii de secție care au înțeles că eu în primul rând sunt doctor și apoi sunt director, țin partea tuturor. E posibil să se schimbe acest normativ de aplicare a gărzilor, până atunci salariile sunt salarii, vedem cum da sporurile. E foarte posibil ca oamenii să renunțe la gărzi, dar sperăm să nu se ajungă aici, să ajungem la un compromis, să se spună că fiecare spital face cum dorește, e treaba fiecăruia cum se descurcă”, a spus Târziu.

La Bumbești Jiu, fiind spital de altă categorie, nu apar probleme. Managerul Aurel Stolojanu zice că în unitate n-au fost acordate sporuri mai mari de 50%.

Distribuie articolul