Nemulțumiri majore în sănătate, liderii sindicali se pregătesc de proteste ! Pierderile la salarii sunt imense

de LM 0


Nemulțumiri majore în sănătate, unde liderii sindicali se pregătesc de proteste.

După ultimele calcule, la Spitalul Dobrița, 45 de persoane vor pierde la leafă sume cuprinse între 600 și 2000 de lei, în urma ultimelor reglementări legislative.

„Suma este mult sub ce am cerut noi la un nivel minim de negociere. Din calculele noastre, în unitate peste 45 de persoane vor pierde la salariu față de luna februarie. Sumele variază, 2000 de lei brut la farmacist, 700 de lei la femeia de serviciu. Suntem foarte nemulțumiți de aceste legi care aruncă în aer sistemul de salarizare din spitalele cu monospecialitate! Nu știu cum se vor finaliza aceste discuții, noi vom participa la toate protestele care se anunță, datoria noastră este să încercăm, să fim alături de oameni. La momentul când s-a proiectat legea, nimeni nu s-a gândit că se va întâmpla așa ceva”, spune Ion Măruță, liderul Sindicatului Sănătatea Gorj. Negocierile cu șefii din Consiliul Județean n-au ajutat cu nimic.

Măruță susține că l-au contactat cadre medicale din mai multe unități și toată lumea este dezorientată. Plafonarea sporurilor la 30% i-a șocat pe toți, pierderile la lefuri vor fi majore.

„Am fost sunat de oameni din Spitalul Județean, toată lumea e să nu spun disperată, ci dezorientată, nimeni nu știe ce se întâmplă. În sistemul sanitar s-a făcut dezordine, nu ordine. Sunt bani dar nu suntem lăsați să acordăm sporurile pentru condiții de muncă cum au fost acordate până acum. E aberant să spui că într-un spital de monospecialitate unde 90% din oameni au un spor legal între 55 și 85%, să vii să spui să mă încadrez în 30%, e ceva de noaptea minții. Și dacă ar fi doar sporul pentru condiții de muncă, dar sunt luate în calcul și sporurile pentru sâmbete și duminici și pentru gărzi. Este aberant să bagi în același coș sporul pentru condiții de muncă cu cel pentru sâmbete și duminici și sărbători. S-a aruncat pisica de la minister pe autoritatea publică, aceasta nu are soluții și a aruncat-o pe spitale și toate nemulțumirile vor fi pe spitale acum”, a încheiat Măruță.

Angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului vor pierde și ei la leafă. Liderul sindical Cristi Aldescu spune că negocierile, de zilele acestea, cu șefii instituției și ai Consiliului Județean, au fost mai mult de formă.

„Din discuțiile de la CJ Gorj, dumnealor și-au făcut treaba, dar trebuie să aibă un proces verbal încheiat, nu și să rezolve problemele oamenilor. Ei au vrut să respecte legislația, procedura, nu-i interesează dacă oamenii sunt nemulțumiți sau nu. Hai să vorbim de salariile nete, nu de cele de bază sau brute. Actuala guvernare va rămâne în istorie drept cea care a promis că va mări salariile dar a majorat doar brutul, nu netul care scade ! Ei au spus în campanie că vor mări salariile, dar noi nu mergem cu brutul la magazin, mergem cu netul” spune Aldescu.

Cristi Aldescu nu știe exact câți angajați din DGASPC Gorj vor primi mai puțini bani. Afirmă că Legea Salarizării Unitare este una proastă care ar trebui modificată din temelii.

Distribuie articolul