Muzeul Tezaurului BNR, inaugurat la Tismana. E unic în Europa! (GALERIE FOTO)

de LM 0

muzeu-tismana-(6)

Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana a fost inaugurat ieri de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi de Mitropolitul Olteniei, Irineu. Cu acest prilej a avut loc și un simpozion cu tema „Odiseea aurului BNR. Tismana 1944-1947”. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, însoțit de Ninel Muja, vicepreședinte CJ Gorj, au participat, de asemenea, la ceremonia de inaugurare a Muzeului Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana. La eveniment au mai fost de faţă primarul din Târgu-Jiu, precum şi edilul oraşului Tismana.

 

Unic în Europa

Muzeul Tezaurului de la Tismana este unic în Europa, fiind amenajat în peștera de la intrarea în Mănăstire. În anul 1944, BNR a ascuns în peştera de la Tismana o cantitate de circa 200 de tone de aur. Depozitarea tezaurului a durat câțiva ani, acesta fiind ridicat și transportat înapoi la București în anul 1947. Tot în peştera de la intrarea în Mănăstirea Tismana a fost depozitată şi o parte a tezaurului Poloniei. „Inaugurarea acestui muzeu special de la Mănăstirea Tismana, care se adaugă patrimoniului Băncii Naționale, este un eveniment menit să construiască un moment important din istoria neamului românesc. Totul a însemnat salvarea a 190,3 tone de aur românesc și, totodată, a 2,7 tone de aur polonez, rămase în țară și încredințate aproape fără niciun document, pe încredere, Băncii Naționale a României. (…) Momentul Tismana ar putea să ne lecuiască de delăsare. O lecție conjugată din care se poate trage o concluzie simplă: uite că se poate și în momente dificile. Se poate cu instituții puternice și credibile, care pot să conlucreze. Prejudecata că la noi nu se poate va fi cel puțin pusă sub semnul întrebării. Cred că efortul pentru a deschide acest muzeu își va arăta toate meritele”, a spus Isărescu.

muzeu-tismana-(2)

Tăcere timp de 50 de ani

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, nimeni nu a vorbit în ultima jumătate de secol de povestea tezaurului ascuns la Tismana, în perioada 1944-1947, iar la ora actuală munca cercetătorilor continuă. „Operațiunea (de ascundere a aurului – n.r.) a fost strict secretă, iar reconstituirea nu a fost ușoară. După mai bine de 50 de ani, când aproape că nu s-a vorbit mai deloc despre evenimentele de atunci, dintre 1944-1947, de la Tismana, putem spune că azi avem o datorie de onoare. Cercetarea subiectului nu este încheiată, iar munca în arhiva și în afara arhivelor BNR va continua și materialul documentar va fi îmbunătățit. Noi dispunem acum de un material documentar. Firul istoriei a început să depene la finele anului 1943. În acel moment, BNR avea mai multe valori materiale de apărat: colecția impresionantă de pictură, arhiva și alte lucruri importante. Urgența a fost salvarea tezaurului de aur. Sunt păstrate documente și unele declarații care, prin ricoșeu, ne-au adus la datele de azi. Nu este ușor să recompui cadrul și datele unei operațiuni strict secrete. Ea a primit atunci numele de „Operațiunea Neptun”. În cele din urmă, Banca Națională a reușit să aducă instituțiile importante la un numitor comun, iar aurul nu a devenit captură de război. Și atunci, și acum, băncile centrale din întreaga lume păstrează rezerva metalică pentru a o putea utiliza”, a spus Mugur Isărescu.

 

Operaţiunea Neptun

Guvernatorul BNR a mai spus că prin ascunderea în peştera de la Mănăstirea Tismana, tezaurul a fost salvat de ruşi. „Operațiunea secretă Neptun s-a încheiat cu succes, a revenit la București, dar, din păcate, a rămas acolo doar câțiva ani. Dacă armata sovietică, intrând în București pe 23 august, captura aurul, până la încheierea armistițiului din 1944 putea fi considerat pradă de război. De ce nu au forțat rușii lucrurile atunci? Un prim răspuns ar fi acela că gestul românilor de a pune la adăpost aurul a dat dovadă că aveau capacitatea de a riposta. Un alt răspuns ar fi legat de comportamentul lui Stalin care considera țările din estul Europei ca fiind aliate. Inaugurând Muzeul Tezaurului de la Tismana, oferim generațiilor viitoare o pagină de istorie a unei operațiuni riscante”, a menționat oficialul BNR.

muzeu-tismana-(1)

Lucrări în valoare de 2 milioane de lei

Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana este o investiție de aproape două milioane de lei, demarată cu trei ani în urmă. Lucrările au fost executate de Impex Lumy Nico, firma afaceristului Nicolaie Creţu, însă au trenat din cauza izvorului din peşteră, care a trebuit să fie deviat. În anul 2009, Mitropolia Olteniei a pus la dispoziția BNR, în mod gratuit, terenul aferent construirii accesului în peșteră și peștera propriu-zisă.

 

Isărescu, deocrat

Pentru construirea Muzeului Tezaurului, guvernatorul Mugur Isărescu a primit Ordinul Sfântul Nicodim, clasa I, din partea Mitropoliei Olteniei: „Sfânta Mănăstire Tismana, locul de început, de legare a datinilor și tradițiilor noastre ortodoxe. Cu Sf. Nicodim avem pagini de istorie, din care aflăm cum românul a știut să trăiască pe aceste meleaguri. Tezaurul nostru românesc este cel mai de preț lucru pe care îl are cineva, un popor. Ne este drag vieții noastre. Prin tezaur, o țară are posibilitatea să se dezvolte economic și să-și crească în pace și liniște copiii. Tezaurul de la Tismana este al nostru. Nu este vorba numai despre aur masiv, ci și de alte obiecte scumpe ale țării noastre. Aici, sub peștera Sfântului Nicodim, și-a aflat adăpostul această comoară. Ca urmare a contribuției și implicării domnului guvernator al Băncii Naționale în dezvoltarea Muzeului Tezaurului din peștera aflată sub Mănăstirea Tismana, Mitropolia Olteniei a hotărât acordarea domniei sale a Ordinului Sf. Nicodim clasa I”, a afirmat ieri mitropolitul Olteniei.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul