MOȚIUNEA de cenzură, depusă astăzi la Parlament. Când va fi votată

de LM 0

Majoritatea necesară pentru adoptarea moțiunii de cenzură este de 233 de voturi, iar PSD și ALDE dețin 244 de voturi în Senat și în Camera Deputaților. Opoziția, formată din PNL, USR și PMP, înregistrează vineri, 14 decembrie 2018, în Parlament, moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Viorica Dăncilă. Conform liderilor opoziției,  ar mai fi necesare cel puțin 50 de voturi în plus pentru ca moțiunea să treacă.

163 de parlamentari au semnat depunerea moțiunii de cenzură „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României!”. „Astăzi, anunțăm doar Moțiunea de Cenzură și o vom înregistra, astfel încât planul abuziv pe care îl au cei din PSD-ALDE să fie dejucat!”, a declarat Raluca Turcan. Pentru a trece de Parlament, moțiunea trebuie să primească 233 de voturi.

Deși public se declară de pe acum victorioși, în cercuri restrânse opoziția manifestă un optimism moderat. Nu sunt foarte convinși că vor răsturna Guvernul Dăncilă. Deocamdată, și Puterea și Opoziția sunt la cheremul UDMR, cu care ambele tabere negociază intens. Opoziția nu prezintă o alternativă clară de guvern, în caz că moțiunea va trece. Acesta a fost reproșul permanent al liderilor UDMR. „Bun, mâine nu mai este acest Guvern, dar ce punem în loc?”, a întrebat Kelemen Hunor. Nici măcar numele lui Ludovic Orban, prim-ministru, nu este bătut în cuie. De fapt, această variantă îi va face pe mulți să nu-și ofere votul.

Textul moțiunii prezintă și ce va face Opoziția dacă va ajunge la guvernare. În primul rând, își propune „un guvern suplu, european, cu maximum 15 ministere şi maximum 45 de secretari de stat”. De asemenea, preconizează investiții în cercetare, educație și infrastructură, majorarea punctului de pensie și sprijinirea sectorului privat.

 

Distribuie articolul