Ministrul Energiei: „Să reaşezăm sectorul energetic pe un drum corect”

de LM 0

victor-grigorescu

Ministrul Energie, Victor Grigorescu, a anunţat că este nevoie de reevaluarea strategiei energetice. Declaraţiile au fost făcute la Eurosfat 2016, cea de-a patra ediţie a forumului de dezbateri europene din România. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Parlamentului European, al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi a preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

 

„Avem probleme serioase”

Este un motiv și un moment bun să reevaluăm strategia energetică. Nu în ultimul rând este un moment bun să o facem pentru că, deși avem un sistem energetic puternic și funcțional,  cu toate păcatele lui,  avem şi zone de care până acum nu ne-am ocupat cum trebuie şi plătim astăzi un preţ. Se vede! Dacă vă uitați ce se întâmplă în sectorul carbonifer, producem între 20 şi 30% din energia pe care o consumăm, din cărbune. Avem probleme serioase acolo, care sunt cunoscute, şi cred că e momentul să închidem această vulnerabilitate şi să reaşezăm acest sector pe un drum corect. Mi-ar fi plăcut să se întâmple mai devreme, dar niciodată nu e prea târziu pentru o decizie corectă. Pentru că această decizie cu privire la rolul combustibililor fosili și a sectorului carbonifer – o spun din nou, 20- 30% din consum – e un lucru important și strategia enegetică trebuie să țină cont de acest lucru. E o realitate”, a spus Grigorescu.

 

Unde sunt investiţiile?

Grigorescu a vorbit despre importanţa investiţiilor în sectorul energetic şi doreşte o dezbatere naţională pe această temă: „Există o dimensiune care nu este nouă, dar pe care o consider cheie – şi anume aprovizionarea cu energie electrică. Deşi pare simplu să apeşi pe buton şi să ai lumină, nu este chiar aşa. Ne dorim să avem continuitate în aprovizionare. Ne dorim securitate, în termeni largi. De asemenea, ne dorim o perspectivă de viitor şi credem că investiţia în tehnologie va fi importantă. Această transformare importantă de viziune, apropo de cum producem şi distribuim energie, o să însemne o schimbare de ecosistem, de mentalitate. Ne dorim şi alte lucruri, cum ar fi o dezbatere consistentă în România pe subiectul energiei. Forţa unei poziţii naţionale vine din capacitatea unui corp social de a-şi asuma politicile sale’, a precizat Victor Grigorescu.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul