Ministrul Educației, Liviu Pop: „Joi vom da HG-ul care va reglementa SPORURILE”

de LM 0


„Joi, vom aproba hotărârea care va reglementa sporurile. Sporul de calculator nu se va regăsi în ea”, a declarat, luni, la Târgu Jiu, ministrul Educației, Liviu Pop, sosit în județ pentru o întâlnire cu șefii de inspectorate școlare din regiune.

Pop nu a venit cu o soluție concretă la problema care, în ultimul an, a generat un adevărat scandal între inspectorul general Ion Ișfan și mai mulți directori de unități de învățământ. Ministrul a anunțat că are pregătită o hotărâre de guvern care va reglementa clar sporurile ce trebuie acordate în educație.

„Situația nu poate fi tranșată decât prin acte normative, noi avem pregătită hotărârea de guvern în baza legii salarizării unitare. Ministerul trebuie să stabilească clar care sunt sporurile în învățământul pre-universitar. S-a întârziat nepermis de mult, nu neapărat din cauza Ministerului Educației Naționale, ci la comun cu Ministerul Finanțelor, al Muncii și al Justiției. Din datele mele, avem toate avizele și joi vom reglementa sporurile. Astfel se pune capăt unei situații care nu putea fi rezolvată decât legislativ. Actul normativ nu prevede măsuri retroactive, doar dacă anumite școli verificate de Curtea de Conturi să constate în urma verificărilor că angajații au dobândit drepturi nelegale, atunci se pot restitui banii. Nu avem asta în atribut. Important este să fie reglementat la nivel național, avem 6400 de unități școlare, în câteva, sub 100, s-au dat anumite sporuri. Sporul de calculator nu poate să se regăsească, nu vreau să dau mai multe detalii. Există o prevedere din 2001 în Codul Muncii, dacă avem calculatoare care afectează, este obligația angajatorului să înlocuiască monitoarele”, a menționat Pop.

La ședința ținută de ministrul Educației, la Teatrul ”Elvira Godeanu”, au participat 9 directori din minister și 10 inspectori școlari generali din țară. Liviu Pop a întârziat câteva zeci de minute. A ținut mai întâi conferința de presă și s-a întâlnit cu directori de școli. Ministrul a explicat că a decis să organizeze întâlniri regionale cu șefii din educație pentru a apropia centrul de teritoriu.

Deputatul liberal Florin Roman a declarat, miercuri, că majoritatea PSD-ALDE se pregătește să închidă în jur de 1000 de școli din toată țara și a cerut demisia lui Liviu Pop pe care îl consideră „cel mai nociv ministru”. Ministrul a negat, la Târgu-Jiu, c-ar urma să închidă 1000 de școli. „Este o minciună, nu se pot închide 1000 de școli, deschiderea și închiderea unei unități școlare se decide doar de către administrația locală, ca să se închidă 1000 din 6000 de școli înseamnă ca fiecare județ să închidă 25 de școli, aveți cumva informații că se închid 25 de școli în județul dumneavoastră ? Nu se închide niciuna. E o campanie electorală a unui parlamentar al opoziției, se constituie noul guvern și vrea să iasă în evidență. Nu se închide nicio instituție școlară. Că se fac anumite reorganizări, asta depinde de fiecare Consiliu Local în parte”, a mai spus Pop.

Distribuie articolul