Ministerul Energiei, ultim avertisment pentru conducerea CE Oltenia

de LM 0

ciobo1

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, susţine că da un ultim avertisment conducerii Complexului Energetic Oltenia, care nu a prezentat marţi, în cadrul grupului de lucru Lignit din Comitetul de coordonare pentru activitatea minieră, informaţii cerute săptămâna trecută. Aceasta ceruse un material consistent care să poată sta la baza unei strategii de dezvoltare a Complexului Energetic Oltenia și a sectorului de lignit.

 

Fugă de responsabilitate în actul managerial

Complexul Energetic Oltenia este victima unui șir lung de greșeli de management dublate de ingerințe în actul decizional și ambiții personale, la care se adaugă o lipsă de asumare a planurilor de restructurare necesare de foarte multă vreme. Am luat act de faptul că fosta conducere a adus compania pe marginea prăpastiei prin modul în care a înțeles să conducă activitatea, dar acest fapt nu scuză în niciun fel actuala conducere. Săptămâna trecută, după ce a eșuat în a prezenta planurile de redresare necesare companiei, am rugat conducerea CEO să revină la minister cu documentația completată. Și de data aceasta au venit cu materialele din care lipsesc informații importante pentru luarea unei decizii, ca de exemplu costul pe tona de cărbune exploatată. Chiar dacă pot înțelege factorii obiectivi care intervin atunci când încerci să repari ce au stricat alții în ani de zile, nu susțin indeciziile și fuga de responsabilitate în actul de management. Conducerea unei companii de calibrul CEO nu este un act impus și nimeni nu este obligat să ocupe un post de conducere. Dacă alegi să faci parte din conducerea unei companii vitale pentru procesul de securitate energetică, atunci îți asumi pe deplin situația în care te găsești. Este un ultim avertisment pe care îl dăm conducerii Complexului Energetic Oltenia și așteptăm până joi, 28 aprilie, planurile complete pe baza cărora se vor fundamenta deciziile în ceea ce privește viitorul companiei. CEO este o companie care are potențialul să își revină rapid financiar, are la îndemână instrumentele necesare, mai rămâne ca cei care conduc complexul să își asume și munca necesară. Nu avem de-a face cu o companie care să se îndrepte spre insolvență, ba dimpotrivă, așa că le cerem celor din conducere să dovedească faptul că merită să conducă societatea sau să se dea la o parte”, a declarat Corina Popescu.

 

„Măsurile nu înseamnă doar datul oamenilor afară”

Secretarul de stat le-a transmis reprezentanților CEO că rapoartele care rezultă în urma acestor grupuri trebuie să fie niște materiale consistente, iar deciziile să se bazeze pe studii bine fundamentate. „Sunt convinsă că la Complexul Energetic Oltenia există specialiști mulți și buni pentru a face lucrul acesta. Prima ședință a fost o dezamăgire totală pentru mine. Trebuie să lucrați ca o echipă, iar raportul trebuie să fie destul de bine fundamentat, pentru dezvoltarea companiei. Măsurile nu înseamnă doar datul oamenilor afară. Aș dori să văd care este eficiența fiecărei măsuri aplicate. Cu cât sunt mai bine fundamentate strategiile, cu atât dezvoltarea este mai bună. Acestea sunt niște principii de management, pe care mi le doresc implementate și la dumneavoastră în companie. Vreau să văd unde ajungem, de ce este nevoie ca să ajungem acolo și ce măsuri trebuie să luăm ca să ajungem acolo”, le-a transmis Corina Popescu membrilor grupului de lucru Lignit.

 

Ciobotărică: „Îmi asum toate criticile”

Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, prezent la întâlnire, şi-a asumat toate criticile. „Recunosc că nu m-am implicat foarte mult în realizarea prezentării pentru săptămâna trecută și îmi asum toate criticile. Trebuie să facem o analiză din care să reiasă și problemele, și lucrurile care trebuie îmbunătățite. Este necesară, de asemenea, o comunicare mai bună cu ministerul”, a afirmat Ciobotărică.

De asemenea, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia în grupul de lucru Lignit au solicitat extinderea grupului, prin cooptarea mai multor specialiști pentru finalizarea raportului cu privire la situația sectorului lignit. Grupul de lucru lignit se va reuni din nou săptămâna viitoare, pe data de 28 aprilie, când membrii acestuia vor prezenta raportul final cu privire la starea sectorului lignit.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul