Minerii pleacă pe jos către Palatul Victoria

de LM 0

ponta-ciurel

Minerii vor pleca pe 11 aprilie într-un marş de protest către Guvern. Ortacii şi liderii de sindicat vor parcurge pe jos 300 de kilometri, ca răspuns la anunţul de disponibilizare, șomaj tehnic și concedii fără plată ale angajaților de la Complexul Energetic Oltenia. La Bucureşti, protestatarii vor înmâna Guvernului și Președinției un Memorandum în care își vor afirma și argumenta decizia fermă de a nu accepta închiderea Complexului Energetic Oltenia.

 

„Nu mergem să cerşim”

„Noi nu mergem la Bucureşti să cerşim. Noi mergem la Bucureşti să vadă că suntem români, suntem cetăţeni ai României şi vrem să nu mai fim furaţi, umiliţi şi discriminati în ţara noastră. Vrem să avem un mix energetic, aşa cum au majoritatea ţărilor dezvoltate, din Europa şi din lume. Plecăm în marş paşnic pentru a trage un semnal de alarmă. Vom pleca de la Termocentrala Rovinari, apoi Turceni, Craiova, Bucureşti, vom merge pe partea cu termocentralele. Va fi numai pe jos, o să ne sincronizăm pentru ca atunci când ajungem în faţa Guvernului să vină şi alţi colegi cu autocarele, pentru a organiza un miting la finalul marşului”, a spus sindicalistul Manu Tomescu.

La rândul său, Ion Pisc Scrădeanu, vicepreşedinte BNS şi preşedintele Federaţiei Energetica, a declarat că nu poate avea încredere în vorbele frumoase ale actualului ministru al Energiei. „Cu Grigorescu se poate discuta oricând, frumos, elegant, dar fără final. Este o chestiune legată doar de un dialog cu sindicatele. Un dialog plăcut şi doar atât”, a declarat liderul de sindicat.

 

Apel la unitate

Reprezentanţii FNME fac apel şi la celelalte federaţii şi sindicate din CEO să se alăture acţiunii: „Sindicatele din F.N.M.E fac apel la toate celelalte federaţii şi sindicate din C.E. Oltenia, ca în data de 11 aprilie 2016, să se alăture marşului nostru de la Târgu-Jiu spre Bucureşti, pentru depunerea unui memorandum, susţinut de miile de semnături ale minerilor şi energeticienilor, ale gorjenilor şi românilor, pe care o să-l depunem la Preşedintele României şi la Guvernul României, în care o să le cerem conducătorilor acestei ţări să salveze C.E. Oltenia şi implicit zecile de mii de locuri de muncă din întreaga Oltenie, care depind de energia produsă pe bază de cărbune şi nu numai. Acest marş este o lecție națională de onoare și demnitate, este o lecție publică de atitudine și moralitate. Grija și responsabilitatea noastră este salvarea Complexului Energetic Oltenia, la idei mari trebuie și mari sacrificii”.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul