Minerii au pornit pe jos spre Bucureşti şi vor şi la Bruxelles

de LM 0

IMG_7195

Aproape 60 de mineri şi energeticieni au pornit în marş luni dimineaţă, de la ora 08.00, de la Termocentrala Rovinari. La marş participă lideri de sindicat, precum şi scriitorul Laurian Stănchescu, candidat independent la Primăria Târgu-Jiu. Ortacii au parcurs rapid oraşul Rovinari, fiind întâmpinaţi cu aplauze de localnici. La fel s-a întâmplat şi în comuna Fărcăşeşti, unde liderii de sindicat au fost însoţiţi de primarul Dănuţ Bălu. Minerii din cadrul Complexului Energetic Oltenia poartă tricouri şi veste pe care este inscripţionat „SOS, salvaţi Complexul Energetic Oltenia!”. În Bucureşti vor înmâna preşedintelui şi premierului un Memorandum semnat de mii de persoane în care sunt expuse problemele companiei şi posibilele soluţii de redresare a CEO.

IMG_7240

Vor să ajungă în 8 zile

Vom trece prin Fărcăşeşti – Urdari – Turceni şi până aproape de Filiaşi, unde vom înnopta. Vom dormi în maşini, care merg înaintea noastră. Vom parcurge aproximativ 40 de kilometri pe zi, timp de 8 zile, până ajungem la Bucureşti. Sperăm să ajungem la Bucureşti în 7-8 zile. O să vedem după primele două zile care va fi cadenţa de mers“, a declarat Dumitru Pîrvulescu, preşedintele FNME.

12932914_209697866068046_6520592660436405065_n

Pichetare la Bucureşti

Liderul FNME spune că a primit semnale că şi alţi angajaţi ai CEO se vor alătura pe traseu protestului, astfel încât grupul de protestatari ar putea ajunge la aproximativ 200. La București va fi organizată o pichetare sau un miting de protest. „Oamenii sunt motivaţi de indiferenţa guvernanţilor faţă de soarta lor şi faţă de ce se întâmplă cu energia pe cărbune. Vorbesc de sistemul energetic naţional, de strategie în acest domeniu, dar nu fac nimic. Fără mixul energetic nu vom avea o siguranţă energetică. La Bucureşti vom avea o pichetare sau un miting cu colegii din ţară şi ne vom depune semnăturile pe memorandumul pe care l-am depus atât la primul ministru, cât şi la Preşedinţia României. Principala revendicare este reglementarea corectă a sistemului energetic“, a mai spus Pîrvulescu.

IMG_7222

Vor pe jos şi la Bruxelles

Protestatarii de la CEO ameninţă că sunt dispuşi să meargă pe jos şi până la Bruxelles, dacă nu vor avea câştig de cauză la Bucureşti. Sindicaliştii  susţin că s-au înarmat cu răbdare şi determinare şi că dispun şi de rezistenţă fizică pentru a-şi duce până la capăt acţiunea de salvare a Complexului Energetic Oltenia. Mircea Gherendi, unul dintre protestatari, declară că este dispus să meargă pe jos chiar şi până la Bruxelles, pentru ca minerii şi energeticienii să nu mai fie ignoraţi şi umiliţi de guvernanţi. „Am rezistat şi în greva foamei. Pentru noi acest marş nu este foarte greu. Ne motivează să mergem pe jos până la Bruxelles. Nu poţi să vinzi totul. Nu poţi tu ca politician să laşi oamenii să moară de foame pentru a pune nişte bani în plus în buzunar. Mergem la Bucureşti”, a spus Mircea Gherendi, lider de sindicat.

turceni

Cum sunt păcăliţi românii la plata facturii la curent?

Dumitru Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, şi iniţiatorul „marşului disperării”, susţine că, pe traseu, protestatarii le vor explica cetăţenilor cum sunt păcăliţi privind plata facturii la curent, cu acceptul guvernanţilor. „Sperăm ca guvernanţii să îşi dea seama în ultima clipă că acele vorbe frumoase legate de siguranţa Sistemului Energetic Naţional, de mix-ul energetic ar trebui transpuse în fapte. Sperăm ca populaţia să vadă cine le bagă mâna adânc în buzunar. Nu sunt minerii şi energeticienii. Nu este normal ca noi care extragem cărbunele, îl transportăm la termocentrale, îl injectăm în reţea să primim numai 17 bani pe kilowatt oră, în timp ce noi, consumatorul final, plătim 60 de bani pe kilowattul oră. Efectiv pleacă pe sârmă curentul electric şi în rest sunt adaosuri nejustificate. Nu fac nimic pentru preţul final”, a mai spus Dumitru Pîrvulescu.

IMG_7152

Decizii contra CEO

Liderul sindical Manu Tomescu a declarat la rândul său că speră ca Guvernanţii să revină asupra deciziilor prin care Complexul Energetic Oltenia este defavorizat total. Guvernul a cumpărat energie electrică de la statele vecine pentru Banat şi Transilvania. „Suntem hotărâţi şi determinaţi să venim acasă cu ceva. Sperăm să venim cu veşti bune. Nu este posibil ca Guvernul să importe energie electrică, iar la noi mii de oameni sunt în şomaj tehnic sau vor fi disponibilizaţi”, a declarat Manu Tomescu, care a mai spus că a plecat la drum cu două perechi de adidaşi pentru a rezista cât mai mult la uzură.

CRISTI POPESCU
ALIN PETRE

Distribuie articolul