Minerii au ajuns în Bucureşti. Protest în faţa Guvernului

de LM 0

mineri-(1)

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia, care participă la „marşul disperării” pentru salvarea companiei, au ajuns în Bucureşti. Potrivit lui Dumitru Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, numărul celor care se află la marş depăşeşte o sută.

mineri-(2)

Miting în Capitală

„Luni, între orele 09.00 și 11.00  este programat un marș cu sute de persoane pe străzile din București, iar între orele 11.00 și 14.00 o pichetare și miting, în fața sediului Guvernului. De asemenea, la ora 12.00 o delegație de sindicaliști a fost invitată să discute cu vicepriministrul Costin Borc, ministrul Economiei și Comerțului. Sâmbătă s-au alăturat protestatarilor sindicaliști din cadrul Sindicatului «Muntele», din Complexul Energetic Hunedoara, în frunte cu președintele Petre Nica. Aşteptăm să ni se alăture în Bucureşti sute de persoane, fie că sunt sau nu angajaţi ai unor companii din domeniul energetic sau de la alte firme sau oameni care vor să se solidarizeze cu noi”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, preşedintele FNME, care a precizat că aprobarea pentru mitingul din faţa Guvernului a fost obţinută pentru 300 de persoane.

mineri-(3)

Marşul, comparat cu un fenomen social

Potrivit unui comunicat de presă, marșul minerilor și energeticienilor a strâns în jurul lui oameni care au crezut și au susținut această Idee Națională, dar au fost și oameni care au criticat inițierea acestui fenomen social. „Acest marș extrem al suferinței, onoarei și demnității a limpezit ca o apa biblică pe cei care doresc salvarea Complexului Energetic Oltenia, a sistemului național de energie, dar a scos în evidență și interese de grup care doresc îngroparea acestei embleme a economiei românești. Aducem toată gratitudinea și respectul nostru următoarelor persoane:  Robert Filip, Ion Iordache, Bălu Danuț, (primar Fărcășești), Trante Marius, Merișor Ilie, Cornel Stroescu, Ion Dumitru, (primar Albota). Aducem recunoștința noastră farmaciilor de pe traseul Marșului care ne-au dat gratuit medicamente, totodată le mulțumim spitalelor și asistentelor medicale care ne-au îngrijit rănile. Din păcate au existat și persoane oficiale care s-au opus politic și sindical acestui Marș Civic și Istoric. Îi numim pe: Ion Călinoiu, Florin Cârciumaru, Dan Vîlceanu, toate partidele politice gorjene și anumiți lideri de sindicat din Gorj după cum urmează: Adrian Marciuc, Iovan Eugen, Caldărușe Gabriel, Jan Popescu, Ilie Blându, Crețan Constantin, Bunoaica Nicolae, Dumitru Ion, Priporeanu Ovidiu. Este halucinant că tocmai conducerea Complexului Energetic Oltenia s-a așezat de partea politicului și a fost în dezacord cu misiunea Marșului. De-a lungul Marșului ne-au susținut toate satele, comunele, orașele României. Ne-au întâmpinat cu apă, mâncare, dulciuri, fructe și ce aveau prin grădini”, conform comunicatului de presă.

12991069_213114279059738_6310217945296684605_n

Aşteaptă garanţii de la Guvern

Liderii de sindicat aşteaptă astăzi garanţii ferme din partea Guvernului pentru protejarea producătorilor clasici de energie electrică şi pentru menţinerea locurilor de muncă de la termocentralele pe cărbune şi din minerit. Se va discuta şi pe marginea programului de disponibilizări colective, înfiinţarea unui mix de energie şi posibilitatea de a exporta energie electrică de către companiile energetice care deţin termocentrale pe cărbune.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul