Mii de cutii cu medicamente aruncate în pădure

de Admin 0

O cantitate impresionantă de medicamente a fost descoperită, joi, într-o pădure din comuna Ciuperceni. Poliţia şi inspectorii de mediu au efectuat cercetări la fața locului, existând suspiciunea că printre medicamentele aruncate s-ar găsi şi substanţe cu efect psihotrop. Medicamentele ar aparţine unui lanţ de farmacii din Târgu Jiu şi în mare parte sunt expirate.

Alertă la 112

Poliţiştii au fost alertaţi, printr-un apel la 112, de către un bărbat, care a anunţat că a găsit mii de cutii cu medicamente aruncate într-o pădure. „Am fost sesizaţi de un cetăţean că la marginea comunei Ciuperceni, într-o pădure, pe o suprafaţă de 100 metri pătraţi au fost aruncate mii de cutii cu medicamente posibil expirate”, a declarat Ion Andrei Lazăr, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

„O să luăm cele mai drastice sancţiuni”

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, a declarat că primele indicii conduc către un lanţ de farmacii din Târgu Jiu, care riscă sancţiuni până la 100.000 de lei sau chiar dosar penal, în cazul în care cercetările vor constata că produsele sunt periculoase.

Am constatat că într-o pădure sunt abandonate sute de kilograme de produse farmaceutice expirate. Am început cercetările împreună cu organele de poliţie pentru stabilirea farmaciilor care au efectuat această abandonare, avem deja primele indicii care ne conduc la un lanţ de farmacii din Târgu Jiu care au săvârşit această faptă. După o analiză atentă, o să luăm cele mai drastice sancţiuni. Riscă atât sancţiune contravenţională, cât şi dosar penal. Se va constata, în funcţie de medicamentele care vor fi depistate, dacă sunt medicamente care să prejudicieze grav mediul. Există şi o categorie de medicamente care sunt precursori ai drogurilor. Rămâne ca poliţia să inventarieze aceste medicamente şi să propună măsurile legale”, a spus Gheorghe Sanda.

 

Se iau probe de apă dintr-un pârâu

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj a precizat că se vor lua probe din pârâul aflat în apropiere: „Amenda poate să meargă până la suma de 100.000 de lei, dar în mod clar va depăşi suma de 50.000 de lei. Există circumstanţe agravante pentru că există o apă în apropiere. Se vor lua şi probe de apă pentru a face analizele corespunzătoare Toate medicamentele vor fi transportate la Spitalul Judeţean, unde vor fi depozitate. Chiar dacă erau expirate, medicamentele ar fi trebuit distruse la un incinerator autorizat.  Aceste medicamente abandonate la întâmplare sau chiar îngropate pot ajunge în pânza freatică şi pot produce efecte nedorite, chiar grave. Apreciez la peste 600 de kilograme cantitatea de medicamente aruncate în pădure“.

 

Deşeuri periculoase

Autorităţile nu exclud posibilitatea ca animalele să fi împrăştiat pastilele şi în alte zone.„Medicamentele inutilizabile, printre care se numără și cele cu termen expirat sunt încadrate în categoria deșeuri periculoase și trebuie eliminate în condiții foarte stricte, prin incinerare, urmându-se restricțiile legale, conform Catalogului European al Deșeurilor, transpus în legislația națională prin Hotărârea de Guvern nr.856 din 2002”, a declarat, pentru evz.ro, Cosmin Mănăilă, director reglementări în cadrul unei companii în domeniul managementului deşeurilor medicale.

ALIN PETRE

Distribuie articolul