Medințu, audiat în dosarul lui Ciobotărică. Ce a declarat în faţa instanţei!

de LM 0

medintu

Aurel Medințu, fostul director al Diviziei Energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost audiat, marţi, în calitate de martor, în procesul în care sunt judecați pentru abuz în serviciu și complicitate mai mulți directori din cadrul CEO. Aurel Medințu a povestit în fața instanței de judecată cum s-a ajuns să primească salariile compensatorii pentru a „pleca” de „bună voie” din companie.

 

„A fost o acțiune bine pregătită”

„Întreaga actiune s-a desfășurat într-un timp relativ scurt, de câteva zile. A fost o acțiune bine pregătită. Secretara domnului Ciobotărică m-a chemat. Discuția cu domnul Ciobotărică a fost scurtă, maxim cinci minute. A debutat cu aprecieri la adresa mea, că sunt cel mai tare, dar că sunt niște persoane care nu doresc să fac parte din Directorat și vor să plec. L-am întrebat cine sunt și că nu îmi dau demisia în niciun caz și nu a dorit să-mi spună. Mi-a spus că este de acord să ne despărțim cu acordul părților, cu salarii compensatorii. Situaţia se deteriorase complet prin schimbarea șefei de la Juridic și de la Personal. În ședințele operative mă simțeam marginalizat. Nu mi se dădea cuvântul. (…) I-am spus dacă există acordul Consiliului de Supraveghere și mi-a făcut cu mâna, în semn că asta să fie ultima mea grijă. M-a întrebat la câte salarii compensatorii mă gândesc și am spus că șase, iar dânsul a fost de acord, pe considerentul că voi mai rezista șase luni în situația dată. (…) Secretara Directoratului și a Consiliului de Supraveghere a venit la mine și mi-a spus că Ciobotărică nu mai este de acord cu cele șase salarii compensatorii și că îmi dă doar patru. Nu am fost de acord și am cerut cinci salarii, iar dacă nu mi se acordă, nu mai aud nimic. (…) Mi s-a adus acordul să-l semnez înainte de ședința de Directorat. Sorin Olaru sau Delia Slăvulete au venit cu acordul de încetare a relațiilor de muncă între mine și Consiliul de Supraveghere. Acest acord era semnat de președintele Consiliului de Supraveghere. Nu  am fost de acord să semnez înscrisul respectiv decât în momentul în care îmi vor intra banii în cont. În acord nu era trecut nimic cu privire la acordarea celor cinci salarii”, a povestit Medinţu.

ciobotarica

Ciobotărică a votat de două ori

Fostul director al Diviziei Energetice a povestit și cum s-a desfășurat ședința de Directorat și cum votul lui Laurențiu Ciobotărică a cântărit dublu. Medințu nu a semnat hotărârea de încetare a contractului decât după ce s-a convins că i-au intrat banii în cont: „Pe data de 22 decembrie 2015 a avut loc ședința Directoratului. S-au discutat mai multe aspecte și problema contractului s-a discutat ultima. Au participat Laurențiu Ciobotărică, Sorin Olaru, Dorina Jianu, Delia Slăvulete, Daniel Antonie și eu. Dorina Jianu a prezentat opinia juridică de încetare a raporturilor de muncă. Am întrebat-o și eu pe Dorina Jianu dacă este juridic în ordine și mi-a răspuns că este în regulă. S-a votat. Eu m-am abținut, și pentru că domnul Ciobotărică era la ofertă, doi într-unul, pentru că era și director al Diviziei Financiare și managerul Complexului, a avut două voturi și a mai votat Daniel Antonie. Cu două voturi s-a hotărât încetarea contractului cu acordul părților. (…) Acordul era pe masa mea și telefonul lângă. Așteptam să primesc sumele de bani ca să semnez hotărârea. Am semnat hotărârea de Directorat și acordul de încetare în momentul în care am primit banii și ordinul de plată. Am semnat acordul și o fișă de lichidare“.

Medințu a spus că nu l-a interesat de unde au venit banii și nici nu a răspuns la întrebarea avocaților dacă va returna banii, în condițiile în care se va stabili că au fost acordați ilegal.

delia-slavulete

Ce a declarat Delia Slăvulete

Delia Slăvulete, secretar al Directoratului şi Consiliului de Supraveghere, a dat declaraţii în faţa instanţei de judecată. „După încheierea şedinţei, la ora 15.26, am trimis către preşedintele Consiliului de Supraveghere şi către preşedintele Directoratului, proiectul de acord privind încetarea contractului de mandat al martorului Medinţu, cu acordarea de cinci plăţi compensatorii. În jurul orei 17.55, cred că în urma unor discuţii telefonice, preşedintele CS mi-a solicitat să-i transmit acordul de încetare a contractului de mandat privind pe Medinţu Aurel, fără acordarea de plăţi compensatorii. Am realizat că Radu Cristian nu este de acord cu acordarea de plăţi compensatorii aşa cum discutasem anterior şi am transmis din nou acordul fără a fi menţionate aceste aspecte”, a declarat Delia Slăvulete.

 

Adus cu mandat

Cristian Radu, fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere din CE Oltenia, nu s-a prezentat la Tribunal şi va fi adus cu mandat pentru a depune mărturie în dosar. La termenul din 13 decembrie au fost citați, în calitate de martori, Ion Petroniu și Vasile Boca.

Laurenţiu Ciobotărică, directorul financiar al CEO şi Daniel Antonie, director Divizia Minieră, sunt acuzaţi de abuz în serviciu, iar Dorina Jianu, director Legislație și Guvernanță Corporativă, este judecată pentru complicitate la abuz în serviciu. Cei trei i-ar fi acordat ilegal salarii compensatorii lui Aurel Medinţu, pentru ca acesta să renunţe la şefia Diviziei Energetice. Este vorba de suma de 128.100 de lei.

ALIN PETRE

Distribuie articolul