Medic ORL judecat pentru moartea unei adolescente

de LM 0

Medicul ORL Carmen Braia, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, şi asistenta medicală Luminiţa Ionicioiu au fost trimise în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, pentru ucidere din culpă şi fals intelectual, după aproape 6 ani de la moartea unei adolescente.

A murit din cauza antibioticului

În urmă cu şase ani, Raluca Tulic, de 17 ani, a murit după ce i s-a făcut o injecţie cu antibiotic, fără să i se efectueze un test obligatoriu în astfel de cazuri. Fata a făcut o alergie şi a intrat în şoc anafilactic, în urma căruia a decedat. Adolescenta se internase la spital, în 2011, cu diagnostic de amigdalită.

Conform raportului medico-legal, pacienta a suferit un şoc anafilactic, după ce i s-a administrat ampicilină. După tragedie, întreaga echipă managerială a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a fost schimbată.

Au modificat foaia de observaţie

Investigaţiile au durat foarte mult pentru că au fost efectuate o serie de expertize de la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici“, ultima durând aproximativ doi ani, potrivit procurorilor. În urma acestor expertize reiese culpa medicală în cazul decesului tinerei.

Medicul ORL Carmen Braia este acuzată de ucidere din culpă și de fals intelectual, iar asistenta medicală de fals intelectual.

Potrivit procurorului Laurențiu Grecu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, foaia de observație a fost modificată după decesul pacientei, în sensul că s-au s-a menționat efectuarea testului privind alergia la antibiotic.

 

Respinge acuzaţiile

Medicul Carmen Braia respinge acuzaţiile aduse de procurori. „Fata era la a patra injecție. Nu ar fi putut avea legătură cu testarea. A mai făcut și acasă acest antibiotic și nu a avut nicio reacție. De asta a și durat atâți ani ancheta. Pentru că nu a fost găsit exact motivul. Fata nu a avut nicio manifestare, încă de la prima injecție cu antibioticul respectiv. Nu a fost culpă medicală. Despre decizia magistraților, am aflat din presă și nu mi s-a părut normal”, a făcut public medicul Carmen Braia.

ALIN PETRE

Distribuie articolul