Mâinile reci – semnal de alarmă

de LM 0

Aveți mâinile reci mereu, indiferent de temperatura la care te expuneți, nu contează dacă purtați sau nu mănuşi, dacă stați în casă sau afară sau  dacă aveți frisoane sau bufeuri. Mâinile reci trădează şi alte afecţiuni în afară de circulaţia deficitară, despre care credem că e singură cauza ce stă la baza mâinilor reci.

 

Sindrom Raynauld este tulburarea circulaţiei sanguine de la nivelul extremităţilor. Această afecţiune este agravată de temperaturile scăzute, frigul determinând reducerea circulaţiei sanguine şi învineţirea mâinilor. Şi stresul ori emoţiile puternice determina schimbarea culorii mâinilor persoanelor care suferă de sindromul Raynauld. Vasele de sânge care irigă extremităţile sunt exagerat de sensibile la pacienţii diagnosticaţi cu acest sindrom.

 

Faceți exces de medicamente. Multe medicamente au ca reacţie adversă comprimarea vaselor de sânge, fapt care duce la răcirea mâinilor.

 

Boli autoimmune. O boală autoimună este o boală care presupune atacarea anumitor ţesuturi de propriul sistem imunitar. Bolile autoimune sunt adesea trădate de apariţia sindromului Raynauld, care presupune răcirea mâinilor în permanentă.

 

Hipotiroidism. Mâinile reci sunt, de multe ori, un semn al unor disfuncţii la nivelul glandei tiroide. Glanda tiroidă acţionează precum un termostat al organismului uman, iar răcirea mâinilor trădează o problema la nivelul acestei glande.

 

Circulaţie sanguină deficitară. Dacă alături de mâini reci observați şi simptome precum umflarea mâinilor ori chiar furnicături la nivelul acestor membre, e posibil să suferiți de o circulaţie sanguină proastă.

 

Stresul este o tulburare care produce multe schimbări în organism, printre care şi răcirea mâinilor. Atunci când suferiți de stres cronic, adrenalina pe care o aveți în corp în permanență vă îngustează vasele de sânge, făcând mâinile să se răcească.

 

Anemie. Anemia apare din cauza lipsei de fier din organism. Deficitul de globule roşii specific anemiei cauzează oxigenarea insuficientă. Din cauza lipsei unei bune oxigenări a organismului, mâinile pot fi reci.

 

Deficit de vitamina B12. Vitamina B12, pe care o regăsim în carnea roşie, în ouă şi în produsele lactate este foarte importată pentru formarea celulelor roşii din sânge. Lipsa vitaminei B12 din organism determină apariţia mâinilor reci. De regulă, vegetarienii suferă de deficit de vitamina B12, la fel şi oamenii care au trecut de vârstă de 50 de ani.

 

Tensiune arterială scăzută. Deshidratarea, pierderile de sânge, problemele de natură endocrină ori tratamentul cu anumite medicamente pot determina scăderea tensiunii arteriale. Atunci când suferim de hipotensiune, sângele este pompat către organele vitale, printre care inima şi ficatul, mâinile şi degetele fiind lăsate pe ultimul loc. E foarte probabil ca tensiunea arterială scăzută să fie cauza mâinilor în permanență reci.

 

Dependenţă de nicotină. Nicotina precum şi celelalte toxine din ţigări determina strângerea şi apariţia contracţiilor la nivelul vaselor sanguine deci fumatul poate determina răcirea mâinilor.

Distribuie articolul