Luptă de 11 ani cu cancerul

de LM 0

Gorjenii care se luptă cu cancerul cer să aibă acces la medicamentele și tratamentele descoperite în ultima perioadă, care au un randament crescut în privința combaterii acestei crunte boli. Mai mulți bolnavi s-au întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, când s-a marcat Ziua Internațională de Combaterea a Cancerului, cu reprezentanții Asociației de Oncologie „Sfânta Ana“ din Târgu Jiu.

 

Vor acces la noile tratamente

Tamara are 61 de ani și de 11 ani se luptă cu cancerul. Aceasta spune că cea mai mare problemă a bolnavilor de cancer este imposibilitatea de a avea acces la tratamentele de ultimă generație care au un randament foarte mare: „Oful nostru este că dorim să avem acces mai rapid la tratamentele care sunt descoperite la nivel mondial. Eu am fost în anul 2011 în Elveția și tratamentele care se făceau în Elveția atunci au apărut prin 2015 în România“.

 

„Cancerul se poate învinge cu un psihic bun“

Bolnavii de cancer trebuie să facă față și unei presiuni psihice atunci când se confruntă cu această boală devastatoare. „În primul rând e vorba de probleme psihice: negarea și furia. Este un șoc emoțional foarte puternic. Ușor, ușor începi să conștientizezi și să lupți. Eu așa am făcut. Sper că am reușit și pot spune că am o viață aproape normală și aș putea spune chiar normală. Cancerul se poate învinge cu un psihic bun, cu familia și prietenii lângă tine. Eu nu am avut parte de toate aceste lucruri, dar am avut prieteni. De asemenea, e nevoie de multă voință și dorință. Am 11 ani de când am fost diagnosticată cu această boală“, a mai precizat Tamara.

 

Lista tratamentului personalizat

Bogdana Costoiu, președintele Asociației de Oncologie „Sfânta Ana“, a spus că tratamentul trebuie să fie personalizat: „Am invitat la această întâlnire pacienții, dar și aparținătorii lor. Au putut să se întâlnească, pentru a face și o terapie de grup. Au fost prezenți și specialiștii asociației. Problema cea mai importantă se referă la lipsa medicamentelor, nu a celor tradiționale, care se folosesc în mod uzual, ci vorbim de tratamentul personalizat, de medicamente de ultimă generație care ar putea să salveze vieți, iar în România au ajuns târziu. Am reușit să introducem câteva din aceste medicamente pe lista medicamentelor gratuite în urma unor procese pe care le-am deschis statului român“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul